Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Vägen mot ett enklare styrelsearbete

19 juni 2024 För ett år sedan lanserade vi tjänsten Digitalt styrelsestöd till alla våra kunder med ekonomisk förvaltning. Digitalt styrelsestöd är en självservicetjänst i Mitt HSB som bland annat gör det enklare att hantera, planera och följa upp arbetsuppgifterna under ett styrelsemöte. Flera bostadsrättsföreningar har under året kommit i gång med tjänsten och en av personerna som var snabb med att anamma det nya, digitala arbetssättet var Berne Hultin, ordförande i HSB brf Havskatten i Mölndal.
Berne Hultin är ordförande i HSB brf Havskatten i Mölndal. Han ser positivt på den digitala utvecklingen och arbetar för att styrelsen ska använda de tjänster som HSB erbjuder.

Berne Hultin har lång erfarenhet av styrelsearbete och har varit förtroendevald i brf Havskatten i sex år. Han är även HSB-ledamot i två andra föreningar i Mölndal och har hjälpt till att starta upp Digitalt styrelsestöd även i de föreningarna.

– Vi har hakat på allt som HSB har lanserat. Jag ser ingen anledning att inte göra det när styrelsearbetet blir enklare. När HSB erbjuder en bra kanal där vi kan sköta styrelsearbetet digitalt är det ju bara för oss att använda den.

Effektivare och kortare styrelsemöten

Att planera och kalla till styrelsemöte, skriva och signera protokoll, hantera andrahandsupplåtelser, motioner och annat som hör styrelsearbetet till kräver både tid och engagemang från de förtroendevalda. Med Digitalt styrelsestöd blir de här arbetsuppgifterna betydligt lättare och mindre tidskrävande.

– Styrelsearbetet har blivit effektivare och alla i styrelsen håller med. Dessutom sparar vi tid. Under det första mötet där vi använde Digitalt styrelsestöd kapade vi ungefär en halvtimma jämfört med tidigare, säger Berne.

I tjänsten får kunderna ett komplett stöd som guidar styrelsen genom verksamhetsåret. Där kan styrelsen sköta alla dessa uppgifter digitalt direkt i Mitt HSB och mycket i flödet är automatiserat.

– Du får en bra översikt med de färdiga mallarna och allt finns strukturerat och samlat. Det är en stor fördel att kunna lägga in frågor och bilagor i förväg medan man har det färskt i huvudet. Det som läggs in i dagordningen följer sedan automatiskt med i protokollet vilket gör arbetet enklare för sekreteraren, berättar Berne.

Viktigt att hjälpas åt och våga testa

Berne uppmanar andra styrelser att testa de digitala tjänsterna även om de ibland kräver lite förarbete och förberedelse. Han poängterar vikten av att hjälpas åt i styrelsen och att gemensamt sätta sig in de nya verktygen.

– Jag är 80 år och klarar av det utan problem. Det är inte åldern som är avgörande; det är bara en siffra. Självklart kan det vara en invänjningsperiod, men jag tror helt klart att det är rätt väg att gå. Både för att ge bra service till medlemmarna och för att modernisera styrelsearbetet, avslutar Berne.

Ekonomisk förvaltning för bostadsrättsföreningar

Är din förening också intresserad av ett mer digitalt styrelsearbete? HSB Mölndal erbjuder ekonomisk förvaltning och digitala tjänster för bostadsrättsföreningar i Mölndal. Kontakta oss så hör vi av oss och berättar mer.