Ett levande konstverk i bostadsområdet? För de boende i Norra Luthagen, Uppsala, blir det nu verklighet. På långsidan av miljöhuset i bostadsrättsföreningen HSB brf Normann skapas nu ett stort konstverk med förstärkta partier av levande växter och grönska.
Att skapa gröna levande fasader har många fördelar – de bidrar till ökad biologisk mångfald, binder koldioxid och är ett viktigt verktyg för att hantera negativa effekter av klimatförändringen. Att dessutom kombinera det med konst adderar ytterligare en positiv aspekt.
– Det här är ett nytt sätt för HSB att jobba med konstnärlig gestaltning. Syftet är att stärka platsens identitet, öka trivseln och hjälpa till att öka städernas grönytefaktor, säger Emma Sarin, chef Utveckling och Hållbarhet på HSB ProjektPartner.
Såväl motivets som bostadsrättsföreningens namn anspelar på företagaren och Uppsalaprofilen Normann Bröndbo, som flydde från Norge under andra världskriget och grundade Bröndbos Kranbilar med säte i Norra Luthagen.
Det är street art-konstnären Charlie Granberg som fått uppdraget att skapa en muralmålning med växter specifikt för brf Normann. Förhoppningen är att konstverket Reclaim Everything ska bidra till en värdefull utomhusmiljö i brf Normann – och inspirera till känslor, tankar och gemenskap för de som bor här.
– Idén är att det är en liten flicka som går över en skrothög med en vattenkanna. Det är växter planterade i skrothögen så när det börjar växa döljs skrotet av grönska. Jag tycker det passar bra på ett miljöhus där alla hjälps åt att återvinna avfall, och så finns det en tydlig referens även till Normann Bröndbo och brf:ens namn, säger Charlie Granberg.
Satsningen är ett samarbete mellan HSB Living Lab, konstnären Charlie Granberg och företaget Butong, Nordens ledande leverantör av gröna fasader. Konceptet med grönskande konstväggar har tidigare testats i forskningsarenan HSB Living Lab på Chalmersområdet i Göteborg med gott resultat.
– En av utmaningarna med växtväggar i vårt klimat är att vi har långa vintrar när det inte växer så mycket. Fördelen med den här typen av vägg är att de inte alltid behöver vara täckta av växter för att vara snygga. Förutom de rent estetiska värdena har vi alla de positiva effekterna på miljö och klimat som grönska skapar, säger Lars Höglund, vd på Butong.
Ända sedan HSB bildades för över 100 år sedan har våra hus över hela Sverige utsmyckats med mängder av konstverk. Tanken är att människor ska kunna se konst i vardagen, på väg till jobbet eller på promenaden, eftersom det gör platsen och livet rikare och bidrar till glädje och gemenskap. HSB lägger alltid en summa av produktionskostnaden i nybyggnadsprojekten på konstnärlig utsmyckning. Det ses som ett klokt sätt att återinvestera i det område där man verkar.
Huset som heter HSB Living Lab är beläget vid Chalmers Campus i Göteborg. Det kan bäst beskrivas som ett livs levande laboratorium. Här bor knappt fyrtio personer i olika lägenheter samtidigt som forskning pågår. Sedan starten har mer än 150 forskningsprojekt startats här.