Fyra av HSB Stockholms experter inom ekonomi, fastighetsförvaltning, boendestöd och byggprojektledning ger er svar på frågorna:
Hur ska vi tänka och planera för att slippa prioritera bort viktigt underhåll?
Om underhåll inte genomförs i tid kan det leda till tekniska skador på fastigheten, vilket kan påverka allt från ventilation och avlopp till fasader och hissar. Det kan också innebära att föreningen tvingas göra akuta och oplanerade reparationer, som ofta är dyrare och svårare att genomföra än om åtgärderna hade varit planerade. Det kan till och med innebära att uppkomna skador varken täcks av föreningens eller boendes försäkring, som vid utifrån inträngande vatten. Det betraktas, utom i undantagsfall, som en underhållsfråga och inte en försäkringsskada.
En av de största ekonomiska riskerna med att skjuta upp underhåll är att kostnaderna ofta ökar exponentiellt. Små problem kan snabbt bli stora och kostsamma. Om en förening exempelvis ignorerar ett mindre takläckage kan det leda till omfattande vattenskador som kostar betydligt mer att åtgärda längre fram. Oförutsedda händelser kan också leda till oplanerade avgiftshöjningar. Dessutom kan bristande underhåll påverka fastighetens värde negativt, vilket i sin tur kan göra det svårare att få lån eller locka nya köpare vid försäljning.
Ur ett socialt perspektiv kan bristande underhåll påverka trivseln och tryggheten för de boende. Om entrédörrar inte fungerar som de ska, belysningen är bristfällig eller fastigheten känns sliten kan det påverka hur människor upplever sin boendemiljö. Det kan också leda till en känsla av otrygghet och en ökad risk för sociala problem i föreningen.
Att skjuta upp renoveringar kan påverka hela byggnadens struktur och hållbarhet. Ett exempel är stambyten. Om en förening väntar för länge kan gamla rör orsaka omfattande vattenskador, vilket gör renoveringen ännu mer kostsam och komplicerad. Dessutom kan det leda till att flera åtgärder måste göras samtidigt eller tätt efter varandra under en längre tidsperiod, vilket skapar mer störningar för de boende och kräver mer resurser. Dessutom kan dåligt underhåll leda till högre driftkostnader, exempelvis genom sämre energieffektivitet.
" "
Anpassa sparandet efter underhållsbehovet
Antti Ahonen, verksamhetschef Fastighetsförvaltning:
Antti har över tjugo års erfarenhet inom fastighetsförvaltning, med fokus på förvaltning av både hyresrätter och bostadsrätter. Det omfattar arbete med fortlöpande fastighetsförvaltning med särskillt fokus för värdeutvecklande förvaltning.
Cecilia Jutell, områdeschef Ekonomisk analys och rådgivning:
Med en utbildning inom Fastighet och Finans från KTH har Cecilia arbetat både inom nybyggnation och förvaltning. Idag arbetar hon med med ekonomiska och tekniska analyser åt bostadsrättsföreningar, är talesperson för vår årliga rapport Bostadsrättsbarometern och expert i Hemma i HSB. Hon brinner för att föreningar ska bli mer långsiktigt ekonomiskt och fastighetstekniskt hållbara och trygga.
Per Lönnheden, områdeschef Projekt och fastighetsutveckling:
Per är byggnadsingenjören med över tjugo års erfarenhet av ROT-projekt hos bostadsrättsföreningar men som även har erfarenhet av entreprenadsidan från NCC. Inom HSB har han bland annat utvecklat det efterfrågade konceptet All Inclusive – ett avtal för större trygghet vid större renoveringar där priset verkligen är fast.
Jannike Norlin, teamledare och konsult i boendesociala frågor:
Med en bakgrund inom hälso- och sjukvård har Jannike en lång erfarenhet av att stötta bostadsrättsföreningar i sociala boendefrågor, som osämja, störningar, sanitära olägenheter och samlarproblermatik, samt att stötta styrelser och boende vid större renoveringsprojekt, konflikter och kriser.