– Vi lever i en tid där man får göra nya omvärldsanalyser både till och från jobbet. Men i en orolig omvärld känns det extra bra att vara en del av HSB. En trygg och demokratisk organisation, med stadgar och motioner. Varmt välkomna till den viktigaste stunden på året. Jag väntar mig debatt om kvällens motioner, som är en självklar del av den demokratiska processen.
Med de orden öppnade HSB Stockholms styrelseordförande Jenny Hjalmarson 2025 års föreningsstämma, där 76 röstberättigande ombud och 32 gäster närvarade. Jonte Söderström, till vardags ordförande i HSB Södertörn, valdes till stämmans ordförande.
”Integrera hållbarhet i alla beslut”
Kvällen inleddes med ett panelsamtal om hållbarhet i bostadsrättsföreningar. Två tidigare vinnare av hållbarhetspriset, HSB brf Hamnkaptenen och HSB brf Redaren, representerade av David Sundin respektive Ann-Marie Bergström, berättade om deras arbete.
– För mig är en bostadsrättsförening något som kombinerar social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Vi fattar beslut tillsammans och förvaltar vår fastighet långsiktigt. Vi blev stolta över att prisas, men det handlar inte om att tänka ”hållbarhet”. I stället handlar det om att integrera hållbarhetsperspektivet i allt som behöver göras i en förening, sa David Sundin.
Positivt resultat efter tuffa år
HSB Stockholms vd Eva Nordström presenterade styrelsens års- och koncernredovisning. Ett tufft år med fokus på besparingar och uteblivna byggstarter, men också flera nya kunder, stor efterfrågan på tjänsten All Inclusive, en aktiv röst i bostadsdebatten och sist men inte minst – ett förbättrat ekonomiskt resultat.
– Omställning görs inte smärtfritt, men i dag visar vi ett positivt resultat efter två tuffa år. Det är inte styrelsens och ledningens förtjänst, utan alla medarbetare som har gjort ett fantastiskt arbete. Även ni i föreningarna har påverkats och har visat ett stort tålamod, sa en tacksam Eva Nordström.
Ny föreningsgranskare och höjda medlemsavgifter
Stämman beslutade att styrelsen ska utgöras av upp till tio ledamöter. De fyra ledamöterna Bengt Fasth, Ulrika Fält, Khashayar Farmanbar och Björn Hökby omvaldes på ett år, medan övriga styrelseledamöters mandatperioder, inklusive ordförandes, löper vidare. Som ny föreningsgranskare, jämte Kerstin Thufvesson, valdes Mohammed Sayadi från distrikt Söderort.
Därutöver beslutade stämman att medlemsavgiften, som varit oförändrad sedan 2013, ska höjas från 310 kr till 400 kr per år. Höjningen motsvarar utvecklingen av KPI och är även i linje med ambition om en enhetlig medlemsavgift inom hela HSB.
Frisk debatt om e-postadresser och inlåningsränta
Åtta motioner hade inkommit till stämman. Precis som Jenny Hjalmarsson förutspådde blev det bitvis en het debatt. Framför allt om motionen som rörde gemensamma e-postadresser för distriktsstyrelserna. Till slut ställdes två förslag mot varandra, och stämman beslutade att yrka bifall på styrelsens ändrade förslag om att lösa frågan under 2025. Därutöver diskuterades Danske Banks inlåningsränta. Styrelsen argumenterade för varför de befintliga villkoren för bosparerbjudandet är konkurrenskraftiga, och ansåg motionen besvarad, vilket även en tydlig majoritet ansåg.
Strax innan kl. 22.00 avslutade ordförande Jonte Söderström stämman. Det blev en sen kväll i Solna Business Park, innan HSB Stockholms fullmäktige strömmade ut ur lokalen, vidare ut i vårnatten.
Så påverkar du som medlem i HSB Stockholm
Alla 578 bostadsrättsföreningar som är medlemmar i HSB Stockholm är indelade i nio geografiska distrikt. Distriktens viktigaste uppgift är att utse 60 representanter, som kallas fullmäktige, till HSB Stockholms föreningsstämma. Även våra individuella medlemmar som inte bor i en HSB bostadsrättsförening är representerade via bospararnas distrikt, som har möjlighet att utse 40 representanter, fullmäktige, till föreningsstämman.