Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Hemberedskap: Så förbereder du dig för en kris

25 februari 2025 ”Man behöver inte vara en *prepper för att vara förberedd,” säger Fredric Pettersson. Att vara förberedd på en kris handlar om att ta ansvar för sig själv och sina närmaste. Vi har pratat med Fredric Pettersson från Civilförsvarsförbundet om varför hemberedskap är så viktigt och hur bostadsrättsföreningar kan spela en nyckelroll i att sprida kunskap och stärka tryggheten i sina områden.

Varför är hemberedskap viktigt?

I dagens samhälle är vi beroende av fungerande el, vatten och transporter. Vid en kris – såsom ett längre strömavbrott, en vattenläcka eller en extrem väderhändelse – kan dessa resurser plötsligt bli otillgängliga. Fredric Pettersson betonar vikten av att kunna klara sig själv i minst en vecka utan samhällets hjälp. ”Genom att ha vatten, mat och värmekällor hemma avlastar vi samhället och ger hjälpresurserna möjlighet att fokusera på dem som verkligen behöver det mest,” säger han.

Hur kan man förbereda sig?

Enkla steg kan göra stor skillnad. Här är några grundläggande tips från Civilförsvarsförbundet:

  • Vatten: Ha alltid minst tio liter dricksvatten per person hemma.
  • Mat: Håll ett lager av hållbara livsmedel som konserver, pasta, ris och nötter.
  • Värme: En gasolkamin, värmeljus eller en extra filt kan vara avgörande vid strömavbrott.
  • Hygien: Våtservetter, handsprit och en alternativ lösning för toalettbesök (som en hink med påse) är bra att ha.
  • Kommunikation: En batteridriven eller vevradio hjälper dig att hålla koll på viktiga uppdateringar.

”Börja smått. Nästa gång du handlar, köp ett par extra konserver eller en dunk vatten,” tipsar Fredric.

Bostadsrättsföreningar kan göra skillnad

Bostadsrättsföreningar har en unik möjlighet att stärka tryggheten i sitt område genom att sprida information och uppmuntra till samarbete. Civilförsvarsförbundet erbjuder utbildningar och workshops för att hjälpa föreningar att ta fram beredskapsplaner och dela med sig av resurser.

”Genom att ha en gemensam strategi kan föreningen skapa en tryggare miljö där alla vet var de kan få hjälp och stöd,” säger Fredric. Han lyfter fram att en förening exempelvis kan skapa en lista över personer som kan bistå med viktiga resurser, såsom en kock som kan laga mat under enklare förhållanden, och att föreningen kan se till att ha en extra generator i en lokal.

Vad motiverar Fredric?

För Fredric handlar engagemanget om att se människor bli tryggare och mer självständiga. Han har själv sett hur små insatser kan göra stor skillnad. ”Det mest givande är när någon kommer tillbaka efter en kurs och berättar att de nu känner sig säkrare och vet vad de ska göra i en kris,” berättar han.

Sammanfattning

Hemberedskap är en investering i trygghet – både för individen och samhället. Genom enkla åtgärder kan vi minska vår sårbarhet och stå starkare vid en kris. Civilförsvarsförbundet spelar en viktig roll i att utbilda och stödja bostadsrättsföreningar i detta arbete. Med rätt kunskap och planering kan vi alla bidra till en säkrare framtid.

*Prepper

En prepper är en person som aktivt förbereder sig för eventuella kriser eller katastrofer genom att lagra mat, vatten och andra nödvändigheter för att kunna klara sig självständigt under en längre tid. Detta kan inkludera allt från att ha ett långtidslager av förnödenheter till att skaffa kunskap om överlevnadstekniker och alternativa energikällor.