Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Uppskattad kundträff i Nynäshamn

13 mars 2025 Under en uppskattad kundträff i Nynäshamn gavs deltagarna viktig information om samhällsberedskap och skyddsrum – ämnen som berör alla oss som bor i en bostadsrättsförening.

Experterna Fredric Pettersson från Sveriges civilförsvarsförbund samt Kim Häggblom och Maria Lindström från BLP delade med sig av konkreta och användbara tips om hur vi gemensamt kan stärka tryggheten i våra hem och bostadsområden.

Fredric Pettersson från Sveriges civilförsvarsförbund inledde träffen med en tydlig överblick av Sveriges totalförsvar. Totalförsvaret består av både militärt och civilt försvar, där det militära inkluderar armén, marinen, flygvapnet och hemvärnet, medan det civila omfattar allt övrigt som samhället behöver – sjukvård, skolor, transporter och matförsörjning. Fredrik betonade att alla mellan 16 och 70 år kan kallas in för att bidra vid höjd beredskap genom värnplikt, civilplikt eller allmän tjänsteplikt.

En viktig del av föreläsningen var egen hemberedskap, där Fredric underströk vikten av att kunna klara sig själv hemma i minst en vecka med tillgång till mat, vatten, värme och kommunikation som radio. Han rekommenderade bostadsrättsföreningar att ha grillkol och vatten tillgängligt i gemensamma utrymmen för att snabbt och enkelt kunna hjälpa sina grannar i en krissituation.

Fredric pratade även om vikten av att vara källkritisk och försiktig med digitala hot samt hur man ska agera vid olika typer av larmsignaler från "Hesa Fredrik". Han lyfte särskilt fram vikten av att föreningar informerar medlemmar tydligt om vilka skyddsrum som finns tillgängliga i närområdet.

Därefter tog Kim Häggblom och Maria Lindström från BLP över och gav deltagarna fördjupad kunskap om skyddsrum. Sverige har cirka 65 000 skyddsrum med plats för omkring sju miljoner personer, huvudsakligen placerade i tätorter och industriområden. Skyddsrummen är byggda för att klara specifika hot, men det är bostadsrättsföreningarnas och fastighetsägarnas ansvar att se till att skyddsrummen underhålls, skyltas korrekt och snabbt kan tömmas och förberedas inom 48 timmar.

Kim Häggblom och Maria Lindström betonade också vikten av att regelbundet utföra egna kontroller och att ha bra koll på skyddsrummens skick och utrustning. Eftersom MSB gör officiella kontroller ungefär vart 10-15:e år, rekommenderas föreningar att själva göra regelbundna statuskontroller för att kunna budgetera och planera åtgärder i god tid.

Experterna från BLP gav praktiska tips på hur föreningar kan hantera förråd och utrustning för att snabbt kunna ställa skyddsrummen i ordning – inom bara 48 timmar. De betonade också betydelsen av tydlig information till boende om vad som gäller för förråd och skyddsrum.

Både Fredric, Kim och Maria rekommenderade starkt att varje medlem i bostadsrättsföreningar känner till var deras närmaste skyddsrum finns och att styrelserna tydligt kommunicerar detta, till exempel genom välkomstbrev eller informationsblad.

Träffen blev en givande dag med många konkreta råd och insikter som hjälper varje förening att stärka sin egen beredskap och därigenom bidra till ett tryggare samhälle.