Bostadsbyggandet i Sverige börjar ta fart från de rekordlåga nivåerna under eurokrisen. De låga räntorna och en förväntat god tillväxt i samhällsekonomin, gör att det nu ljusnar för byggsektorn; antalet påbörjade bostäder i flerbostadshus ökade med 50 procent under från halvårsskiftet 2013 till halvårsskiftet 2014 – något fler hyresrätter än bostadsrätter. Störst var ökningen i Storstockholm och större högskolekommuner där även antalet studentbostäder ökade avsevärt.
Viktigt att regeringen prioriterar byggandet
Bostadsbyggandet förväntas öka även 2015 skriver Boverket i en prognos: i år påbörjas nära 39 000 bostäder och nästa år 42 500 bostäder.
– Det är mycket glädjande att bostadsbyggandet ökar. Bostadsbristen är en av de största utmaningarna i samhället och sätter käppar i hjulen för såväl tillväxten som arbetsmarknaden. Och inte minst för alla de unga vuxna som vill flytta hemifrån. Nu gäller det att den nya regeringen prioriterar frågan och tar initiativ för att bostadsbyggandet ska kunna öka ytterligare och hållas kvar på en stabilt hög nivå, så att detta inte blir en tillfällig uppgång. Vi har många år av alltför lågt bostadsbyggande att ta igen, säger Linn Matic, samhällspolitisk chef på HSB Riksförbund.
Kommunala särkrav försvinner
Efter nyår kommer dessutom förändringar i lagen som är tänkta att förenkla och förkorta byggprocessen. Kommunerna kommer till exempel inte längre ha möjlighet att ställa egna krav på till exempel nivåer för energianvändning för bostäderna (utöver de som gäller i Boverkets byggregler), innehållet i exploateringsavtal tydliggörs, bullerregler samordnas och det måste finnas klara riktlinjer för hur markanvisningar ska gå till.
– Allt sammantaget innebär detta att det bör bli lättare att veta vad som gäller för alla som vill bygga bostäder eftersom reglerna blir tydligare och mer enhetliga. Vi ser positivt på förändringarna och hoppas att de kommer bidra till ett ytterligare ökat bostadsbyggande, säger Linn Matic.