I ett tv-inslag 7 oktober hävdar Svt att bostadspriserna har stigit med mellan 600 och 750 procent på knappt 20 år. I inslaget, som varnar för en bostadsbubbla, nämns att HSB på Boverkets uppdrag tillsammans med bostadsindexföretaget Valuegard tagit fram statistik kring svenska bostadspriser sedan 1980. Svenska hushåll har i genomsnitt lån som motsvarar 175 procent av årsinkomsten. Stockholmarna sticker ut i statistiken med en skuldkvot på 450 procent, alltså fyra och en halv årsinkomst efter skatt.
Ökade inkomster, urbanisering och låga räntor
André Johansson, presschef på HSB Riksförbund, kommenterar inslaget i Svt så här:
– Det finns olika uppfattningar om Sverige har en bostadsbubbla eller inte, men flera experter menar i dag att larmen om bostadsbubbla är överdrivna. Analysföretaget Evidens har till exempel tagit fram flera rapporter som bland visar att de svenska bostadsprisernas utveckling sedan mitten av 1990-talet i hög grad förklaras av befolkningsutvecklingen i storstadsregionerna, hushållens stigande disponibla inkomster och den fallande räntenivån.
– Evidens menar att om man kan man förklara förändringar i prisnivån med sådana fundamentala faktorer, så föreligger ingen bubbla enligt vedertagna definitioner av bubbelbegreppet.
Ökat intresse för nyproduktion
Bakgrunden till inslaget om bostadspriser i Svt har inget specifikt med HSB att göra, utan baserar sig på en priskurva som gäller bostadsmarknaden generellt under de två senaste decennierna. Ny statistik från Hemnet visar att allt fler bostadsköpare intresserar sig för nyproduktion där man köper till ingångspris och därmed slipper budgivning. Bosparare i HSB har förtur till köp nyproduktion och antalet bosparpoäng avgör turordningen. Just nu förbereds visningshelgen 8–9 november då lediga HSB-bostäder över hela landet visas.