Klimatfrågan är vår tids stora utmaningar. Människans utsläpp påverkar klimatet och effekterna syns nu i hela världen. FN:s klimatpanel IPCC presenterade i början av november en rapport som visar att de senaste 30 åren varit de varmaste på norra halvklotet under 800 år, något som bland annat inneburit värmeböljor, torka och översvämningar. Fortsätter utsläppen av växthusgaser att öka, går jorden mot en medeltemperaturökning på mellan 3–8 grader vid slutet av detta århundrade. För att stanna på två graders temperaturökning måste de globala utsläppen minska med 40–70 procent till 2050 visar IPCC i sin rapport.
Snabb utveckling av förnybar energi
Läget är alltså allvarligt, men det finns också mycket som inger hopp. Förnybara energikällor som sol- och vindkraft utvecklas mycket snabbare än väntat och priserna sjunker. Och den allmänna medvetenheten om att en omställning är nödvändig, ökar för varje år. I april i år beslutade den dåvarande regeringen om att en Klimatfärdplan 2050 ska arbetas fram.
Minskad klimatpåverkan med förnybar energi
Bostadssektorn för ca 30 procent av energianvändningen i Sverige. Som en av landets största boendeorganisationer vill HSB ta sitt ansvar för att minska utsläppen av växthusgaser.
HSB har som mål att år 2023 ha minskat klimatpåverkan med 50 procent jämfört med år 2008. För att nå dit är det avgörande med energieffektivisering och omställning till förnybar energi med biomassa, vindkraft och solenergi.
HSB arbetar för hållbarhet
– HSB har i dag nått en beräknad minskning på klimatpåverkan på 37 procent jämfört med 2008. Det beror bland annat på energieffektivisering i egna fastigheter, bättre fordon, installationer av solceller och köp av ursprungsmärkt förnybar el, säger miljö- och hållbarhetschef Magnus Ulaner på HSB Riksförbund.
– Även förbättrad bränslemix i vissa fjärrvärmenät har bidragit till minskning av koldioxidutsläppen. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra tills vi nått vårt klimatmål.
Läs mer om goda exempel och HSBs klimatarbete i HSB Hållbarhetsredovisning 2013.