Att värma upp bostäder, är den enskilt största posten i Sveriges energinota. Nästan en tredjedel av energiproduktionen – mer än industrin och någon annan sektor i landet – går åt till att hålla värmen i våra hem. Om fastigheter blir mer energieffektiva finns alltså enorma besparingar att göra. Under årets Earth Hour i slutet av mars, stod bland annat bostädernas klimatpåverkan i fokus. Ju mer koldioxidutsläpp bostadssektorn genererar, desto större blir klimatpåverkan.
Miljonprogrammet behöver renoveras
I Sverige står många av miljonprogrammets hus inför nödvändiga renoveringar. Förra året tog därför HSBs energichef Roland Jonsson initiativ till ”Ett hus, fem möjligheter” för att visa hur man i samband med en renovering kan energieffektivisera gamla flerbostadshus på bästa sätt.
I studien, som utförts i samarbete med organisationen Bebo, har man utgått från ett trevåningshus byggt på 70-talet. Genom att räkna på fem olika alternativ för att halvera energiförbrukningen, visas hur olika åtgärder påverkar bland annat husets miljöbelastning, driftskostnader och månadsavgifter.
Vägledning inför renovering
Det första alternativet – att riva och bygga nytt – ger störst energibesparing, men kostar förstås också mest pengar. Alternativ fyra däremot kan passa ett hus som står inför ett stambyte och i samband med det kan koppla på värmeåtervinning.
– Det viktiga är att fastighetsägaren har en målsättning med renoveringen och fokuserar på slutresultatet. Utfallen varierar beroende på om man vill halvera energimängd, miljöpåverkan eller kostnaden, säger Roland Jonsson, energichef på HSB Riksförbund som drivit projektet Ett hus, fem möjligheter.
En slutrapport för studien presenterades på fackmässan Nordbygg i Stockholm och kommer att finnas tillgänglig som en vägledning för fastighetsägare och bostadsrättsföreningar som planerar renovering och energieffektivisering.
Alternativen i Ett hus, fem möjligheter: