Unga vuxna som inte kan flytta hemifrån, andrahandsboende och upptrissade priser på bostadsrätter – att hitta och ha råd med en egen bostad har blivit allt svårare i storstadsregionerna. I HSBs seminarium i Almedalen på tema ”Hur bygger vi vettiga bostäder till vettiga priser?” lyftes frågan om det låga byggande i Sverige som blivit ett allt större samhällsproblem. Många får tacka nej till jobb eller utbildning i en storstadsregion eftersom de inte hittar någonstans att bo, andra hänvisas till en osäker andrahandsmarknad.
Bostadsbristen en generationsfråga
I dag saknar omkring 300 000 unga vuxna i Sverige en egen bostad och har därmed svårt att starta sitt vuxenliv.
- För våra ungdomar är detta ett stort problem. Boende har alltid varit en klassfråga, men nu har det också blivit en generationsfråga. Jag är förvånad att vi inte sett mer kraftfulla politiska grepp för att lösa detta, sade Anders Lago i sin inledning av debatten som hade flera namnkunniga deltagare: Göran Cars, professor KTH, Emma Jonsteg, arkitekt Utopia Arkitekter, Ulf Perbo, statssekreterare Socialdepartementet, Fredrik Ahlstedt, kommunstyrelsens ordförande Uppsala, Veronica Palm, bostadspolitisk talesperson Socialdemokraterna och Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier.
Krångliga regler då och nu
I många sammanhang skylls det låga byggandet på krångliga regler och byråkrati.
- Men på 60-talet när vi byggde en miljon bostäder var inte regelverket lättare, så det är kanske inte det stora problemet. Då var HSB med och byggde bort bostadsbristen genom bosparande, standardiserat byggande och samverkan med kommuner runt om i landet, sade Anders Lago.
Regioner ska fatta byggbesluten
Flera av paneldeltagarna tog upp begreppet samverkan.
- För att öka byggandet behöver man lyfta besluten från kommunerna till en regional nivå med beslutsfattare som ser till helheten och ger ramar och visar vilken ambitionsnivå man vill se i projekten. Men det är viktigt att inte detaljstyra, de smarta lösningarna kommer i samspelet mellan olika aktörer, sade Göran Cars, professor i samhällsplanering vid KTH, som för närvarande är projektledare för flytten av Kiruna stad.
Politisk samverkan
Veronica Palm, bostadspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, var också inne på ökad samverkan, även politiskt.
- Vi måste samarbeta över blockgränserna och gemensamt ta ansvar för Plan- och bygglagen och för att hitta finansiella lösningar för bostadsbyggandet.
Under den senaste mandatperioden har bostadsminister Stefan Attefall tillsatt ca 70 utredningar som rör byggande och boende.
- Det finns en skarp plan för ökat byggande, bland annat att skapa bättre konkurrens genom att få in fler utländska byggare, sade statssekreterare Ulf Perbo.
Många vill bo i kollektiv
Seminariet avrundades med att Emma Jonsteg från Utopia Arkitekter presenterade det nya boendekonceptet Kombo, ett kompis- och kollektivboende med inriktning på storstäder. Alltså samverkan på boendenivå.
- En undersökning visar att 47 procent av alla stockholmare vill bo med vänner, med det är bara 3 procent som gör det. Kombo är ett modernt kollektivt boende som tar fasta på gemenskap. Man hyr sitt sovrum och delar på gemensamma ytor med andra som bor i lägenheten.