Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Boverket: Individuell mätning och debitering i befintliga hus inte kostnadseffektivt

30 september 2015 Individuell mätning och debitering, IMD, är generellt inte kostnadseffektivt i befintliga byggnader konstaterar Boverket i en ny rapport. Därför lämnar Boverket inga förslag på föreskrifter.
– Det är bra att vi nu fått ett klargörande besked från Boverket, säger Roland Jonsson, Energichef HSB Riksförbund.

Roland Jonsson HSBBoverket har överlämnat regeringsuppdraget att undersöka när individuell mätning och debitering av värme, kyla och tappvarmvatten är kostnadseffektivt i befintliga byggnader. De konstaterar att det generellt inte är kostnadseffektivt.

– Det är bra att vi nu fått ett klargörande besked från Boverket. Ytterst handlar det om att vi minskar miljöbelastningen, energianvändningen och sänker effektuttaget på ett lönsamt sätt. Inte att man måste montera en viss typ av utrustning, säger Roland Jonsson, energichef HSB Riksförbund.

Klimatskal ger större besparing

Boverket för fram flera argument i den samlade bedömningen. De menar bland annat att andra åtgärder, som ett effektivare så kallat klimatskal, ger större besparing per investerad krona. Boverket har även studerat kostnaden för drift och installation av det mätsystem som skulle krävas. Slutsatsen är att den kostnaden inte går att räkna hem. Det framkommer dessutom att fastigheter som infört system av detta slag inte har lett till tillräckligt stora besparingar och beteendeförändringar för att det ska anses motiverat.

Boverkets utredning spar pengar

– Det är särskilt välkommet att Boverket har analyserat detta ur en rad olika infallsvinklar. De har till exempel tagit hänsyn till taxor för energi, kallvattentemperaturer, brukarbeteende och administrationskostnader. Det gör att slutsatserna vilar på en mycket gedigen grund, säger Roland Jonsson.

– Det är bra att just Boverket har gjort denna utredning, då slipper varje enskilt hus utredas separat. Det är en kostnadseffektiv lösning och spar mycket tid, arbete och pengar för varje enskild fastighetsägare eller bostadsrättsförening. säger Roland Jonsson.

Nästa steg är att regeringen ska ta beslut om närmare föreskrifter med utgångspunkt i de slutsatser som Boverket landat i.

Detta är IMD

EU antog 2012 energieffektiviseringsdirektivet, EED, med syfte att minska energianvändningen i EU med 20 procent till 2020. Direktivet säger bl.a. att medlemsstaternas byggherrar och fastighetsägare ska installera mätare i alla lägenheter för att mäta uppvärmning, kyla och tappvarmvatten.Tanken bakom individuell mätning och debitering, IMD, är att öka de boendes medvetenhet om sin energianvändning och ge dem möjligheter att minska utgifterna genom att spara energi.


Genom Lagen om energimätning i byggnader infördes EED 2014 i svensk lag. Kravet på IMD gäller dock bara om åtgärden är kostnadseffektiv och tekniskt genomförbar vid ombyggnad. Boverket har nu utrett IMD för såväl nyproduktion som befintligt bostadsbestånd, och kommit fram till att det inte är kostnadseffektivt.