Våren är här och därmed är det dags för stämma i många bostadsrättsföreningar. I samband med den presenteras bokslutet då du som medlem kan se hur föreningen utvecklas ekonomiskt. Inför boksluten för 2014 har reglerna för bostadsrättsföreningars bokföring ändrats, något som också påverkar bokslut och årsredovisning. Som boende eller blivande köpare kan det vara svårt att veta hur man ska tolka och förstå siffrorna i en bostadsrättsförenings ekonomi.
HSB vill att bostadsrättslagen ses över
HSB har därför tillsammans med FAR (branschorganisation för redovisningskonsulter, revisorer och rådgivare), Bostadsrätterna, Riksbyggen och SBC tagit fram en idéskrift/handledning som dels visar hur en bostadsrättsförenings styrelse kan göra årsredovisningen mera lättläst och funktionell, dels hur du som medlem eller blivande köpare ska läsa den och få grepp över viktiga punkter och nyckeltal. HSB har också tidigare i år tillsammans med Riksbyggen och Bostadsrätterna föreslagit att regeringen ska tillsätta en utredning för en översyn av bostadsrättslagen och de omdebatterade avskrivningsreglerna.
Nya avskrivningsregler kan påverka balansräkningen
Bakgrunden till handledningen ”Om årsredovisningen för Bostadsrättsföreningen Modell Bättre” är förra årets debatt om hur lång avskrivningstiden får vara i en bostadsrättsförening. Avskrivning är ett sätt att fördela kostnader för en tillgång som ska användas under flera år. Tidigare har bostadsrättsföreningar kunna välja mellan progressiv och linjär avskrivning. Den förra innebär att beloppet som skrivs av är lägre i början och ökar med tiden. Linjär avskrivning innebär att byggnaderna skrivs av med lika stora belopp varje år tills de är helt avskrivna.
Avskrivningar en del av större helhet
Förra våren förbjöds progressiv avskrivning i bostadsrättsföreningar. För de föreningar som tillämpat det, kan det innebära ett redovisningsmässigt underskott i resultaträkningen. Men det behöver inte betyda att bostadsrättsföreningens ekonomi inte är långsiktigt hållbar, eller att avgifterna måste höjas. Det viktiga är att bostadsrättsföreningens styrelse har en samlad bild över det som påverkar ekonomin, exempelvis avsättningar till underhåll, räntor, amorteringar, boendeavgifter och driftkostnader. Helt enkelt att medel som kommer in motsvarar de medel som behöver betalas ut och det med så god framförhållning som möjligt. Avskrivningarna är bara en del av helheten. I HSBs bostadsrättsföreningar finns stadgar som föreskriver att pengar måste sättas av i god tid för underhåll.
Enklare jämföra ekonomiska nyckeltal
I ”Om årsredovisningen för Bostadsrättsföreningen Modell Bättre” finns ett antal förslag för att göra bostadsrättsföreningarnas ekonomi enklare att begripa för den som inte är så insatt. Bland annat ska man till exempel kunna se föreningens ekonomiska utveckling under flera år tillbaka i tiden genom 16 olika nyckeltal, varav hälften ska redovisas per kvadratmeter bostadsyta. Det handlar bland annat om årlig förändring av underhållsfonden, årlig avskrivning, årsavgifter och hyresintäkter i fastigheten – allt satt i relation till 1 (en) kvadratmeter lägenhetsyta. På så sätt blir det lättare att jämföra olika bostadsrättsföreningars ekonomi, praktiskt inte minst för dig som funderar på att köpa en lägenhet.
Ladda ner ”Om årsredovisningen för Bostadsrättsföreningen Modell Bättre” här nedan och läs mer om hur bostadsrättsföreningens årsredovisning kan bli mer lättläst och hur du som boende/köpare ska läsa en årsredovisning.
Från och med 2014 ska bostadsrättsföreningar tillämpa linjär avskrivning i sina årsredovisningar. HSB har tagit initiativ för att i samarbete med andra bostadsrättsorganisationer och FAR (Föreningen för Auktoriserade Revisorer) åstadkomma ett nytt regelverk för bostadsrättsföreningar.