HSB brf Måsängen i Partille utanför Göteborg är en stor förening med 125 hushåll i radhuslägenheter med tillhörande garagelängor, täckta av solcellspaneler. Hela solhybridanläggningen stod klar i mars 2020 och är en innovativ kombination av solceller och bergvärme, en teknik som nyttjar solenergin för att producera både el och värme.
Av totalt 696 solpaneler är 120 hybrider, vilket innebär att de omges av vätska som värms upp av solen och sedan pumpas ner i borrhålen.
– Vi hade ett företag från Göteborg på besök på årsstämman som presenterade lösningen som passade oss bra, säger styrelseledamot Kurt Gren.
Tidigare hade föreningen fjärrvärme, en lösning som har stigit mycket i pris på senare år. Med bergvärme kunde brf:en använda elen från solcellerna till att driva bergvärmepumparna och på så sätt spara pengar i uppvärmningskostnad. Föreningen äger sin egen mark, vilket underlättade möjligheten att borra i berget.
Överskottselen säljer föreningen till spotpris, men vad som skulle bli komma att bli det mest vinstdrivande i investeringen blev en överraskning:
– Vi har tjänat mest på bergvärmen. Den ersätter 62–63 procent av fjärrvärmen, så vi tjänar mer på det vi borrade än på själva solcellerna. Det visste vi inte när vi började med projektet.
Tack vare investeringen har föreningens uppvärmningskostnader sjunkit från cirka en miljon kronor per år till cirka 310 000 kronor.
– Det har gjort att vi har kunnat sätta undan bra med pengar på banken för framtida investeringar och räknar med att investeringen ska betala av sig på sju till åtta år, säger Kurt.
HSB Göteborg har tilldelat HSB brf Måsängen priset: "Den hållbara idén".