HSB Living Lab: En nyckel till hållbara byggnader

Trots att människor har byggt bostäder av lera i tusentals år är det ett material som nästan har glömts bort i Sverige. Men nu har intresset för materialet vaknat igen, eftersom det är ett cirkulärt material som kan bidra till att minska byggbranschens klimatutsläpp.
Arbete med lera i HSB Living Lab

I ett samarbete mellan HSB Living Lab, Peab, White Arkitekter och forskare från Malmö Universitet startade ett projekt under 2023 med syfte att utforska lermaterialet närmare med fokus på metodval och hur vanlig byggkompetens kan användas i produktionen.

Projektet leds av docent Marwa Dabaieh, arkitekturprofessor och expert på klimatneutral arkitektur och jordbaserade byggmaterial.

– Lera är ett cirkulärt material har många fördelar. Det har låg klimatpåverkan, är billigt att framställa och ger positiva hälsofördelar om man använder materialet på genomtänkta sätt. Eftersom lerjord är vattenlöslig är det också ett förlåtande material som enkelt går att knacka ner om ett jobb behöver göras om. Det är helt återbrukbart och genom att använda lokal jord slipper man dessutom långa transporter, säger Marwa Dabaieh.

I ett första steg har teamet producerat väggprototyper som analyserats, klimatberäknats och observerats. Lärdomarna från projektet kommer bland annat användas för att ta reda på om och hur det är möjligt att använda materialet vid byggandet av nya bostäder i Brunnshög i Lund, där HSB har vunnit en markanvisningstävling.

Utmaningen handlar bland annat om att det idag inte finns någon storskalig produktion av lera som byggnadsmaterial i Sverige. Om man vill använda lera från platsen krävs arbetsintensiva insatser som måste utföras på plats.

– Lera som byggnadsmaterial har stor potential att bli ett framtida hållbart byggmaterial i Sverige. Vi vill skaffa oss kunskap om materialet och lära oss mer om möjligheter att använda lera när vi bygger bostäder, säger Emma Sarin, projektchef HSB Living Lab.