Det har gått drygt ett år sedan HSB brf Stenbocken valde att gå med i föreningen Fastighetsägare BID Möllevången. Bostadsrättsföreningen är Möllevångens största, med över 400 lägenheter och flera butikslokaler. BID är en beprövad modell i Malmö som går ut på att göra en stadsdel en tryggare genom ett nära samarbete mellan fastighetsägare, företag, kommun, boende, polis och forskning.
– BID är en perfekt plattform för frågor som enskilda brf:er tidigare fått brottats med själva men som vi nu kan samarbeta kring. Klottersanering är en sådan sak. Genom att gå samman hoppas jag vi kan förhandla fram ett gemensamt avtal hos företag som sanerar och därmed sänka allas kostnader. Kanske kan det också sporra Malmö stad att satsa ytterligare på att sanera klotter i vår stadsdel, säger Sven Sturesson, ordförande i HSB brf Stenbocken och styrelsemedlem i BID.
Att Möllan behöver bli renare och snyggare återkommer Sven Sturesson till under intervjun.
– Jag menar att det hänger ihop med trygghetsfrågan. Ju mer attraktiv vår stadsdel är, desto fler människor vill bosätta sig här, komma hit för att umgås och ta del av utbudet. Om vissa gator är nedgångna och skräpiga kommer bara de som håller på med fuffens att hänga där, och det är just den typen av aktiviteter vi vill komma åt. Vi ser också att det ger resultat.
Malmö stads beslut om att låta ordningsvakter röra sig i området under det senaste året har också ökat den upplevda tryggheten berättar Sven Sturesson.
– För en tid sen var jag och pratade med en av handlarna som äger en liten livs här i närheten. Enligt honom har det lugnat sig rejält under det senaste året. Tidigare kunde människor komma in och jäklas, ta grejer och säga att han skulle sätta upp det på krita, utan att ha frågat om det gick för sig, men det händer allt mer sällan.
I år trygghetscertifierades alla hyresfastigheter som HSB Malmö äger på Möllevången, samt HSB brf Stenbocken. De, tillsammans med brf Glädjen och brf Kaninen, var först ut att efter en noggrann besiktning få certifieringen på Möllevången. Det innebär att fastigheterna både invändigt och utvändigt systematiskt gåtts igenom för att identifiera olika riskfaktorer för brott och otrygghet. Faktorer som belysning och fungerande lås till dörrar och grindar, till exempel.
Trygghetscertifieringen är Michael Carlsson, vd för HSB Malmö, samt ledamot i BID Möllevångens styrelse, mycket glad över. Nyckelordet är just ”tillsammans” när det gäller att få bukt med kriminalitet, buskörningar och nedskräpning, menar han.
– Detta är inte ett projekt utan en process som måste få ta tid. Men inom en femårsperiod måste vi se resultat och få bort faktorer som skapar otrygghet. Det är viktigt att komma till rätta med grundproblematiken, att med hjälp av tidiga resurser hindra exempelvis unga killar från att välja brottets bana. För det krävs ännu mera insatser från staden och politiken, säger Michael Carlsson.
BID står för Boende, Integration och Dialog och finns både i Sofielund och på Möllevången och målet är att öka trivseln och tryggheten i dessa områden. BID-processen är ett verktyg i stadsutveckling med fokus på seriös fastighetsförvaltning och goda boendemiljöer.
BID i Malmö är ett partnerskap mellan fastighetsägare, verksamheter, bostadsrättsföreningar och byalag. BID Malmö bygger på nära samverkan med boende, staden, föreningslivet, myndigheter och forskning. Ursprunget till BID kommer från Kanada och USA, där det står för Improvement District.