HSB brf Sockerpärlan består av 32 lägenheter och projektet hade inflyttning i slutet av juni.
– Vi har arbetat med åtgärder för att minska klimatpåverkan i stommen och fått ner den med cirka 25 procent, vilket är väldigt bra. Dessutom har vi kunnat göra det utan märkbar påverkan på vare sig ekonomi, tidplan och eller kvalitet, säger projektchef Jörgen Magnusson på HSB ProjektPartner.
Stommen är extra angelägen att fokusera på eftersom den normalt sett står för cirka hälften av en byggnads klimatpåverkan under byggtiden.
– Framgångsfaktorn är framför allt att vi har varit mycket noggranna under projekteringen med att säkerställa rätt dimensionering och betongkvalitet för varje byggdel. Vi har även använt klimatförbättrad betong i såväl platsgjuten betong som i prefabelement, berättar Jörgen Magnusson.
I klimatförbättrad betong hålls cementhalten nere genom inblandning av industriavfall som fungerar som ett alternativt bindemedel med avsevärt lägre klimatpåverkan. I Sockerpärlan användes 10-30 procent lägre cementhalt beroende på byggdel och skede. Prefabelementen innehåller också återvunnen armering.
– En annan viktig framgångsfaktor är ett stort engagemang, en genuin vilja att lära sig och bra samarbete mellan HSB och alla inblandade. Vikten av samarbete, tydlighet och tidig dialog är viktiga lärdomar, säger Jörgen Magnusson.
Utöver arbetet med minskad klimatpåverkan har man även arbetat med andra hållbarhetsåtgärder i Sockerpärlan, vilket framgår nedan.
Hela projektet är certifierat med Miljöbyggnad betyg silver. Avseende klimatpåverkan når projektet guldnivå och i övrigt genomgående silver, vilket innebär en hög nivå på såväl energi, innemiljö och materialval. Innemiljöområdet omfattar bland annat ventilation, termiskt klimat, fuktsäkerhet, dagsljus och ljud.
Solceller har installerats och energiprestandan är hög, 27 procent bättre än lagkravet för projektet (BBR 29). Byggnaden når därmed energiklass B. Det har uppnåtts genom bl.a. ett välisolerat klimatskal, effektiva system för värme och ventilation samt solcellsanläggning på taket.
Projektet har uppnått 22 procent lägre klimatutsläpp från byggmaterial och byggproduktionen jämfört med ett standard flerbostadshus*. Det har gjorts genom noggrann dimensionering och konstruktion av husets stomme för optimering av mängden betong tillsammans med användning av klimatförbättrad betong. Klimatförbättrad betong upp till och med steg 3 har använts i så väl prefabricerade som platsgjutna delar.
Under byggproduktionen användes endast förnybar el.
Genom att erbjuda fyra lägenheter med HSB Dela har tröskeln sänkts för unga att komma in på bostadsmarknaden.
Projektet har bidragit till trygghet och mötesplatser i närområdet genom att anlägga upplysta gångbanor, parkområde och lekplats.
Tegel från det sockerbruk som tidigare låg på platsen har tagits tillvara för att återbrukas i senare etapper i området. Del av teglet har också återbrukats i den konstnärliga utsmyckning som den lokala konstnären Joakim Sandqvist skapat, och som bidrar till en gemensam identitet och anknytning till platsen.
Byggmaterialen har valts ut med stor omsorg för att undvika farliga ämnen och loggats och bedömts med Byggvarubedömningen.
* Med standard flerbostadshus avses median för klimatpåverkan från flerbostadshus enligt rapporten Referensvärden för klimatpåverkan vid uppförande av byggnader, T Malmqvist, S Borgström et.al