Det som började som ett forskningsprojekt på HSB Living Lab testades under 2022 av två HSBs bostadsrättsföreningar i Jönköping och Lund.
– Att kunna odla inomhus från frö till planta, och få tillgång till färska grödor under alla årstider, är självklart den stora vinsten. Men en väldigt rolig sidoeffekt var att odlingen ökade gemenskapen och känslan av tillhörighet bland de boende. Människor som inte kände varandra sedan tidigare fick kontakt, säger Linn Eriksson, kvalitets- och miljösamordnare på HSB Göta och projektledare för de två pilotprojekten.
Redan när HSB brf Regnbågen i Jönköping fick frågan från HSB Living Lab om de ville vara med i ett pilotprojekt och odla hydroponiskt inomhus var ordförande Mariana Modén övertygad om att det var en bra idé.
– Jag tyckte det lät jättespännande och sa på en gång till de andra i styrelsen att om ingen annan var intresserad kunde jag tänka mig att göra det själv, säger hon.
Odlingen som kom från HSB Living Lab var alltså en vertikal hydroponisk odling. Hydroponi betyder att man odlar utan jord. Grödorna växer i ett slutet system med bara vatten och näringslösning. Poängen med den här typen av system är att man påskyndar processen med hjälp av ledbelysning som gör att man kan få upp till 17 skördar per år. Odlingen är oberoende av årstider och dessutom bevaras näringsämnen bättre i grödor som slipper långa transporter. Genom att placera växtytorna vertikalt så utnyttjas även höjden, vilket är ett smart och yteffektivt sätt att odla på.
I en avsats ovanför en före detta oljecentral hade brf Regnbågen ett outnyttjat utrymme som lämpade sig väl för projektet. Rent tekniskt består utrustningen av långa rör, som monteras på väggen och i vilka det finns hål där grödorna gror. De får ljus från en särskild växtbelysning och sin näring via vatten.
Det visade sig att ett tiotal av de boende i föreningens 103 lägenheter gärna ville vara med. Bostadsrättsföreningen delade upp ansvaret mellan de boende och såg till att någon varje dag försäkrade sig om att vattnet flödade i rören, att PH-halten var den rätta och att vattentanken var tillräckligt påfylld.
Det gemensamma projektet väckte engagemang och nyfikenhet. Odlarna bjöd med sig grannar och vänner ner till källarodlingen för att visa växtväggen.
– Vi odlar bland annat basilika, sallad, pakchoi och grönkål, berättar Mariana.
HSB har nu utvärderat odlingarna och konstaterar att de tillförde ekonomiska, miljömässiga och sociala värden.
– Det är fantastiskt att kunna erbjuda en möjlighet till egenodling som dessutom är miljömässigt hållbar eftersom den bidrar till minskad transport och import av grödor. Utrustning och installation var inte någon stor kostnad, och eftersom vi använde LED-lampor blev inte heller elförbrukningen särskilt hög. Trivseln i fastigheten ökade, och ett tydligt tecken på att projekten var lyckade är att båda föreningarna ville köpa loss utrustningen och driva vidare odlingen efteråt, säger Linn Eriksson.
Pilotprojektet kommer att resultera i en guide till andra bostadsrättsföreningar som är sugna på att börja odla hydroponiskt.