Hållbara tjänster och produkter

Med attraktiva erbjudanden, som också är resurseffektiva och har låg klimatpåverkan, vill vi göra det enklare för våra medlemmar och kunder att välja oss. Tillsammans gör vi skillnad.
Man och kvinna tittar i dator

Vi på HSB är stolta över att vi under 100 år har skapat det goda boendet, ett arbete vi kommer att fortsätta med i många år framöver. Vårt fokusområde hållbara tjänster och produkter handlar såväl om att hållbarhetssäkra befintliga tjänster och produkter som att utveckla nya innovativa erbjudanden. Målet är att öka andelen hållbara tjänster och produkter i relation till total omsättning.

Utöver det gemensamma målet finns ett frivilligt mål som vi rekommenderar HSB-föreningarna och bolagen att arbeta med:
Alla HSBs leverantörer är hållbarhetssäkrade 2023.

Hållbara tekniska förvaltningstjänster

Under 2018 tog vi fram ett verktyg för självskattning av våra tekniska tjänster med avsikt att kunna mäta hur hållbara de är. Detta har resulterat i en checklista som HSB-föreningarna använder för utvärdering. Mätningen för 2023 var den sjätte i ordningen, och gjordes med en förenklad enkät. Resultatet visar att 71 (77) procent av de utvärderade tekniska tjänsterna bedöms vara hållbara utifrån HSB-föreningarnas självskattning.

24 HSB-föreningar deltog i utvärderingen, varav 17 har utvärderat minst tre och i genomsnitt cirka sex tjänster. I 2023 års resultat har fler tjänster registrerats. Totalt 137 st jämfört med 118 st 2022. Två av föreningarna som registrerat ett större antal tjänster har även en större andel som ej angetts som hållbara tjänster, vilket drar ner resultatet från föregående år.

Energitjänster

Att erbjuda energitjänster är prioriterat för de flesta HSB-föreningar. Vanligtvis arbetar vi från ax till limpa, det vill säga från utredning och analys till installation, driftsättning och löpande uppföljning. En viktig del i dessa tjänster är just det löpande arbetet, där vi kan identifiera avvikelser i energianvändningen.

Genom att ta ett helhetsgrepp på energianvändningen med fokus på långsiktighet, miljöpåverkan och kostnadsneutralitet blir resultatet lägre kostnader och miljöpåverkan för HSBs bostadsrättsföreningar, men också andra positiva effekter såsom bättre inomhusklimat.

Installationen av solceller ökar igen

Flertalet solelanläggningar installerades inom HSB under 2023. I HSBs bostadsrättsföreningar fanns vid årets slut 24 217 kW installerad effekt (20 100 kW). Motsvarande siffra i HSBs hyresfastigheter var 3 861 kW (3 210 kW). HSB hade totalt 28 078 kW installerad effekt solel under 2023, vilket innebär en ökning med 20,5 procent jämfört med 2022 (23 310 kW). Vi kan konstatera en återhämtning från perioden 2021-2022 då ökningen endast var drygt fyra procent.

Fortsatt stor efterfrågan på laddstationer

Eterfrågan på laddstationer till elbilar och elhybrider var fortsatt stor under 2023. Vid slutet av året fanns totalt 8 514 (5 470) laddpunkter i HSBs bostadsrättsföreningar, en ökning med cirka 56 procent sedan 2022. I HSBs egna hyreslägenheter fanns vid årets slut totalt 613 (492) laddpunkter, en ökning med drygt 24,5 procent sedan 2022. Totalt i hela HSB fanns 9 127 (5 962) laddpunkter installerade under 2023, en ökning med 53 procent sedan föregående år. 

Systematiskt miljöarbete ökar

Under 2023 bedrev 16 av 24 HSB-föreningar ett systematiskt miljöarbete, vilket bland annat innebär att HSB-föreningen har en miljöpolicy, definierade miljömål, och en miljöhandlingsplan. Året innan var det 14 av 25 föreningar så det är en tydlig ökning. Åtta HSB-föreningar är miljöcertifierade enligt ISO 14001:2015 och fyra är miljödiplomerade enligt Svensk Miljöbas. Se figur 13.

Kvalitet ger nöjda kunder

Under 2023 hade 11 av 24 HSB-föreningar ett systematiskt kvalitetsarbete, vilket motsvarar 46 procent av föreningarna. En minskning med två procentenheter sedan föregående år. Att arbeta systematisk med kvalitet innebär bland annat att man har en formulerad kvalitetspolicy och kvalitetsmål samt rutiner, processer och uppföljningar för att säkerställa kvalitet i leveransen till våra kunder och medlemmar.

Nio HSB-föreningar är kvalitetscertifierade enligt ISO 9001:2015 och två är certifierad enligt Svensk Kvalitetsbas. Se figur 14.

I nyproduktionsverksamheten arbetar HSB för att säkerställa hög kvalitet och nöjda kunder, från projektidé genom projektering och produktion, till inflyttning i den färdiga bostaden och överlämning till förvaltningsverksamheten. Det omfattar allt från rollbeskrivningar, rutiner, mallar och interna verktyg till checkpunkter och beslutsprocess.

Att våra kunder som köper och flyttar in i en ny bostad är nöjda är väldigt viktigt för oss. Det faktum att vi har nyproduktion över hela landet, kombinerat med lokal närvaro och ett målmedvetet och engagerat arbete för att möta våra kunder, har gett resultat: HSB får fina betyg i Nöjd kundindex (NKI). 2023 var det framför allt HSB Göteborg som stack ut med NKI över branschsnittet – 81 mot branschens 72.

Hållbart boende i HSBs nyproduktion

En förutsättning för att nå uppsatta mål är det systematiska hållbarhetsarbetet. Sedan 2018 mäter HSB total hållbarhetsprestanda i alla nyproduktionsprojekt med HSB Hållbarhetsindex (HI), vårt eget verktyg för uppföljning och styrning mot samtliga nyproduktionens hållbarhetsmål.

Med indexet poängsätts konkreta hållbarhetsåtgärder i varje projekt och den basnivå som beslutats att alla projekt minst ska nå kontrolleras. Basnivån är betydligt mer ambitiös än nu gällande lagar, regler och branschnormer och omfattar bland annat godkänd certifiering enligt Miljöbyggnad nivå silver, maxtak för klimatpåverkan, solceller, gemensamma ytor för social hållbarhet och åtgärder för hållbara resor.

För att hålla takten i omställningen mot en verkligt hållbar nyproduktion höjs löpande basnivån och målen för genomsnittligt hållbarhetsindex. Det blir både styrsystem och hastighetsmätare på vilken takt HSB håller i det totala hållbarhetsarbetet och vi ser tydligt hur den totala hållbarhetsnivån i vår nyproduktion stadigt ökar enligt uppsatta mål. Nedan visas HSB ProjektPartners utveckling för Hållbarhetsindex. 2023 omfattade ProjektPartners resultat 10 av 14 av HSBs nyproduktionsprojekt. Se figur 15.

Sedan 2012 har HSB målet att certifiera all nyproduktion med Miljöbyggnad nivå silver. Certifieringen är en viktig kvalitetsstämpel då byggnadernas prestanda inom energi, innemiljö och byggmaterial granskas av oberoende experter genom certifieringsorganet Sweden Green Building Council.

HSB tar ansvar för certifieringen ända fram till verifieringen som görs tre år efter inflyttning. Under 2023 var 94 (82) procent av HSBs färdigställda lägenheter certifierade enligt Miljöbyggnad Silver (statistiken avser nyproduktion inom HSB ProjektPartner och HSB Bostad). Se figur 16.

Grön finansiering

Målsättningen är att samtliga nyproduktionsprojekt ska leva upp till kriterier för hållbar finansiering vilket innebär att såväl bostadsrättsföreningarna som lägenhetsköparna har möjlighet att teckna gröna lån, med bättre lånevillkor. Idag uppnås bankernas kriterier för grön finansiering genom godkänd Miljöbyggnadscertifiering nivå silver eller en hög energiklass.

I och med EUs ramverk för hållbara investeringar, ofta kallat den gröna taxonomin kommer reglerna skärpas framöver. Arbete pågår med att implementera taxonomin i nyproduktionens processer inom HSB ProjektPartner och HSB Bostad.

HSB Living Lab

Innovativa, hållbara och smarta lösningar är en viktig pusselbit till framtidens hållbara samhälle och det goda boendet. För att ligga i framkant driver HSB en innovationsarena, HSB Living Lab, tillsammans med bland annat Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

I HSB Living Lab bor nära 40 personer permanent, samtidigt som hela huset är ett laboratorium där forskning pågår dygnet runt. Det är en unik testbädd där forskning kring framtidens hållbara boende sker i en verklig boendemiljö.

Hittills har över 200 projekt startat i HSB Living Lab inom allt från delningsekonomi, energieffektivisering, bättre vattenhantering, hållbara beteenden och digitalisering till cirkulär ekonomi och återvinning av byggmaterial.

Läs mer om HSB Living Lab.