Viktig samhällsaktör

HSBs ambition är att ta stort ansvar och påverka samhället i en positiv och hållbar riktning, framför allt när det gäller boendefrågor.
Pappa med barn
Ända sedan starten 1923 har HSB varit med och tagit ansvar för samhällsutvecklingen. Det ingår i vårt uppdrag att tillsammans med medlemmarna skapa det goda boendet. En del i det arbetet är att påverka villkoren för boendet genom att ge vår syn på politiska förslag och driva frågor som är viktiga för våra medlemmar och bostadsmarknaden i stort. 
 
Det handlar bland annat om att fler måste ha möjlighet att hitta ett eget hem, bra villkor för ett långsiktigt bostadsbyggande, att minska bostädernas klimatpåverkan och utveckla framtidens hållbara boende. Vi engagerar oss i det lokala samhället, vill bidra till att skapa trygghet och spegla samhällets mångfald.

Utöver de gemensamma målen finns frivilliga mål som vi rekommenderar HSB-föreningar och bolag att arbeta med:

  • Alla nyproduktionsprojekt har en social klausul 2023.
  • Alla investeringar sker utifrån ansvarsfulla principer 2023.

Högt anseende som samhällsaktör

För att mäta vårt mål om högt anseende som samhällsaktör har vi ställt frågan i vår intressentdialog. I den senaste mätningen 2022 var det samlade betyget hos medlemmar, kunder och medarbetare 3,9 av 5 på frågan om HSB anses vara en ansvarsfull organisation. På frågan om vem som har det bästa anseendet i boendebranschen hamnar HSB på första plats hos intressenterna.

För fjärde gången i rad blev HSB under 2023 vinnare av utmärkelsen Sveriges grönaste varumärke i kategorin nyproduktion av bostäder. HSB blev även branschvinnare alla år mellan 2018-2024 i Sustainable Brand Index, Europas största varumärkesstudie om hållbarhet. Läs mer här.

Socialt hållbart boende och byggande

HSB för med stolthet vidare HSBs 100-åriga sociala engagemang genom att satsa på gemensamhetslokaler och konstnärlig utsmyckning som berikar och skapar mervärden i de bostadsmiljöer vi utvecklar. Vi investerar i social hållbarhet på många olika sätt, inte minst genom att öka tryggheten i våra bostadsområden och möjliggöra möten mellan människor.

Det goda boendet – tillgängligt för alla

HSB vill att alla ska bo bra. Därför erbjuder vi många olika typer av bostäder som passar olika slags människor i hela landet. Många, särskilt yngre, har under senare år haft svårt att ta sig in på bostadsmarknaden på grund av bland annat tuffa amorteringskrav, höga bostadspriser och krav på kontantinsats. Höga räntor och inflation under 2023 har gjort situationen särskilt besvärlig, samtidigt som bostadsbyggandet minskat kraftigt och bostadsbristen ökat.

Genom HSBs bosparande* erbjuder HSB ett unikt, tryggt och långsiktigt sparande som dessutom ökar möjligheten att komma in på bostadsmarknaden. HSBs bosparande ger förtur till HSBs utbud av bostadsrätter och hyreslägenheter. Se antal produktionsstartade bostäder i figuren nedan.

Under 2023 anslöt sig cirka 1 400 personer till HSBs bosparande som vid årets slut nådde upp till cirka 124 500 bosparare.

HSB Dela – en satsning på unga

Unga vuxna har på grund av de senaste årens kraftiga kreditrestriktioner mycket svårt att ta sig in på bostadsmarknaden. Som ett sätt för HSB att ta ansvar har vi tagit fram HSB Dela som syftar till att hjälpa unga vuxna att ta sig in på bostadsmarknaden genom en unik modell, där HSB går in och delar på köpet. Satsningen riktar sig till HSBs bosparare i åldern 18-29 år och urvalet baseras på antalet bosparpoäng.

HSB Dela innebär att HSB köper halva bostadsrätten och den unga bospararen köper den andra halvan, vilket inte bara halverar kontantinsatsen utan även sänker kravet på amortering. Den unga vuxna tecknar ett tioårigt samägandesavtal med HSB, men hen kan närsomhelst välja att sälja bostadsrätten och då säljs även HSBs andel. Senast tio år efter tillträdet ska den unga vuxna ha köpt hela lägenheten eller sålt den.

Det första HSB Dela-projektet var brf Blanka i Göteborg, ett pilotprojekt som blev verklighet under 2020. Sedan dess har över 100 HSB Dela-lägenheter erbjudits och sålts i Stockholm, Göteborg, Malmö, Karlstad och Örebro.

* HSBs bosparande erbjuds i samarbete med Danske Bank.
Kontosparandet omfattas av insättningsgaranti upp till 1 050 000 kronor. Dina pengar på HSB Bosparkonto, HSB Depå, HSB Investeringssparkonto och HSB Fasträntekonto skyddas enligt den danska insättningsgarantin som kallas Garantiformuen med kompletterande skydd från den svenska statliga insättningsgarantin. Kontohavare har enligt Garantiformuen rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i Danske Bank med ett belopp om högst 100 000 euro. Om motvärdet av 100 000 euro skulle understiga 1 050 000 kronor, som är det svenska garantibeloppet, kommer den svenska beloppsbegränsningen att gälla. Utöver detta belopp kan kontohavare under vissa förutsättningar få ersättning för vissa insättningar som hänförs till särskilt angivna händelser. I händelse av en konkurs i banken har du rätt att få ut alla dina värdepapper, vilka endast förvaras hos banken och därmed till skillnad från kontanta medel på konto inte är ett lån till banken. Skulle det mot förmodan vara så att dina värdepapper har sammanblandats med bankens på sådant sätt att det inte går att avgöra vem de tillhör träder det danska investerarskyddet in, där du kan få ersättning med upp till 20 000 euro. Om du äger en depå tillsammans med andra har var och en rätt till ersättning upp till 20 000 euro. Var uppmärksam på att historisk avkastning och prognoser om framtida utveckling inte är en indikation på framtida avkastning, vilken kan bli negativ. Garantiformuen kommer att utbetala garantin genom att, senast inom sju arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller danska myndigheter beslutat att garantin ska träda in, skicka ett betalningsuppdrag till Riksgälden som därefter utför utbetalningen. För mer information om Garantiformuen, besök danskebank.se och fs.dk.

HSBs påverkansarbete

HSB vill ge fler möjlighet att hitta ett eget hem, skapa bättre förutsättningar för bostadsrätten och ett långsiktigt bostadsbyggande, minska klimatpåverkan från byggande och boende och främja förutsättningarna för förnybar energi och energieffektivisering.

Påverkansarbetet sker bland annat genom seminarier, debattinlägg, medieutspel, svar på remisser, medverkan i samverkansgrupper, bevakning av boendefrågor i EU-parlamentet och kontakter med myndigheter, regering och riksdag.

Under 2023 har en rad rapporter har tagits fram och kommunicerats på olika sätt, exempelvis: “Breddat bostadsutbud bryter boendesegregationen”, “Bostadsbyggande och infrastruktur – den dubbla utmaningen” i samarbete med Byggföretagen, Nils Holgersson-rapporten som tas fram årligen tillsammans med branschen samt “Årets Arkitekturkommun” utifrån en rapport som HSB och Sveriges Arkitekter tar fram varje år.

Sammanlagt fick HSB Riksförbund 118 debattartiklar publicerade i media under 2023 och svarade på remisserinom olika områden som exempelvis digitala stämmor, ändringar i redovisningsregler, byggregler, grovavfall och farligt avfall samt stärkt skydd för civilbefolkningen vid höjd krisberedskap.

Medlemskap och samarbeten

HSB deltar aktivt i samarbeten som främjar och utvecklar det goda boendet för våra medlemmar. Fokus ligger på frågor som rör klimat, energi och byggande. I samarbete med företag och organisationer som delar våra ambitioner söker vi den bästa vägen framåt i form av konkreta och hållbara lösningar på våra medlemmars olika utmaningar.

Under 2023 har vi engagerat oss i en lång rad organisationer. Vårt engagemang finns i nationella organisationer, såsom Sweden Green Building Council, Fossilfritt Sverige, Rättvist byggande, Nils Holgerssongruppen (HSB, Bostadsrätterna, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och Sveriges Allmännytta) och Byggvarubedömningen, liksom i internationella organisationer, såsom NBO (nordiska kooperativa och allmännyttiga bostadsorganisationer), Housing Europe (intresseorganisationen för europeiska kooperativa och allmännyttiga bostadsorganisationer), Cooperative Housing International samt International Co-operative Alliance (ICA – en global röst för kooperationen).

Inom ramen för vårt arbete med Housing Europe, har vi bland annat arbetat med EUs direktiv för energieffektivisering och direktivet för energiprestanda i byggnader. HSB stöder även på olika sätt biståndsorganisationen We Effects arbete. We Effect arbetar i 25 länder i fyra världsdelar med hjälp till självhjälp gällande framväxten av kooperativa bostäder och för att fler människor ska få möjligheten till ett värdigt boende. Under 2023 samlade vi in cirka 2,5 miljoner kronor till We Effect.