Denna rapport syftar till att visa mer eller mindre hälsosamma stadsdelar i svenska städer och hur stadsplanering och bostadsbyggande kan bidra till mer fysisk aktivitet och bättre hälsa. HSB vill på detta sätt bidra till en mer hälsosam stad för alla.
I rapporten redovisas hälsoläget i svenska kommuner och stadsdelar med fokus på hälsoaspekter som har särskild relevans för fysisk aktivitet och stadsbyggande.
Stockholm / Göteborg / Malmö / Uppsala / Linköping / Västerås / Örebro / Helsingborg / Norrköping / Jönköping / Umeå / Lund / Borås / Sundsvall / Luleå / Karlstad / Mölndal / Trollhättan / Södertälje / Strängnäs
Hur kommer det sig att just HSB släpper en rapport om hälsa?
– HSB har en lång historia relaterad till hälsa. Den sträcker sig från våra första bostäder som innehöll badrum vilket var väldigt ovanligt för hem tillhörande arbetare på den tiden, till de klassiska sopnedkasten som vi var först med att införa och dagens verksamhet på HSB Living Lab där vi forskar i framtidens boende.
Vad hoppas ni uppnå med rapporten ”Hälsoläget”?
– Vi har många utmaningar idag som påverkar vår hälsa. I den här rapporten har vi tillsammans med Spacescape format en modell med vetenskapligt stöd som kan främja bättre hälsa, och vår förhoppning är att den inspirerar till stadsplanering som gör oss friskare och kanske till och med lyckligare.
Vilka av rapportens slutsatser tycker du är viktigast?
– Det finns väldigt mycket som är konkret och praktiskt användbart i rapporten ”Hälsoläget”. En av de saker som jag tycker är mest spännande är analysen av svenska stadsdelar utifrån Lancet-modellen. Modellen visar att den fysiska miljön vi befinner oss i har en faktisk påverkan på hur fysiskt aktiva vi är, och genom att tillämpa modellen på svenska stadsdelar har vi fått fram vilka miljöer som bidrar positivt till vår hälsa. Utifrån det kan man sen planera stadsdelarna bättre.
Var det något av det rapporten kom fram till som förvånade er?
– För mig var det en ögonöppnare att det inte bara räcker med närhet till naturen. Tittar man på min hemstad Göteborg så finns det gott om förorter med gott om grönområden, men de är samtidigt alldeles för bilberoende och kanske saknar den täthet som också krävs. Rapporten pekar ut Majorna som Göteborgs hälsosammaste stadsdel just för att den har kombinationen av täthet, ett gåvänligt gatunät och närhet till spårvagn och grönska.
Hur kommer HSB arbeta framåt med rapportens resultat?
– Vår ambition är att bygga bostäder som är såväl hälsosamma som hållbara. Rapporten ”Hälsoläget” ger oss mer krut att fortsätta driva på i dessa frågor. Tillsammans med forskningsarbetet i HSB Living Lab har vi gott om underlag och kunskap för att bygga framtidens hälsosamma stadsdelar.