Här kan du se seminarier från bostadsarenan i efterhand.
13.20 Nästan bottenfruset– går det att hålla liv i bostadsbyggandet?
Fastighetsvärlden, Strandgatan 26:
De ökande kostnaderna har utlöst en historisk tvärnit i nyproduktionen av bostäder. Men bostadsbrist finns på många håll, och den uppkomna situationen riskerar innebära svåra samhällsekonomiska konsekvenser. Hör analysen om den aktuella situationen från bostadsutvecklarna själva. Branschen ropar på åtgärder från politiskt håll men vad är svaret?
Medverkande:
• Jenny Bergendorff, chef bostadsutveckling Stockholm Skanska
• Michael Björklund, Sverigechef Bonava
• Johan Nyhus, förbundsordförande HSB
10.00 – 11.00: Bostadskraschen – hur ökar vi byggandet av småhus och bostadsrätter?
Strandgatan 6, Clarion Hotel Wisby, "Paviljongen – ingång från Strandgatan, 50 meter söder om hotellentrén (eller från Kilgränd, en bit upp i backen)."
Samtidigt som bostadsbristen i våra storstäder, universitetsorter och växande industristäder är enorm så har bostadsbyggandet kraschat och prognoserna pekar mot cirka 20 000 startbesked för bostäder i Sverige under 2024, att jämföra med Boverkets behovssiffror på drygt 67 000 nya bostäder om året. Högre ränteläge och byggkostnader och svagare köpkraft hos hushållen gör att kalkylerna för bostadsutvecklarna inte går ihop. Småhussektorn har drabbats oerhört hårt, med stora varsel, uppsägningar och konkurser som följd.
Konsekvenserna av bostadsbyggkraschen är bland annat att den gröna omställningen i norr och tillväxten i storstäderna hotas, då bostadsbristen försvårar för företagen att locka till sig kompetent personal, ekonomin försämras och de sociala spänningarna riskerar att öka. Trots att priserna på ägt boende har fallit innebär de stigande räntorna och övriga kostnadsökningar att tröskeln in till det ägda boendet är ännu högre än för ett par år sedan – vad innebär den nya situationen för den svenska ekonomin, samhället, konsumenterna och bostadsutvecklarna och småhussektorn? Hur ser branschens ansvar ut? Hur kan vi bygga mer effektivt? Vad behöver göras från politiskt håll?
Medverkande:
Anna Bellman, moderator
Expertkommentator: Lennart Weiss, Bostadspolitik.se, kommersiell direktör, Veidekke
Ted Lindqvist, vd, Evidens
Clara Lindblom, bostadsborgarråd (V) Stockholm
Malin Svensson, vd, Obos Kärnhem
Magnus Andersson, vd, Besqab
Mikael Sjölund, vd, Coreco
Johan Nyhus, förbundsordförande, HSB
David Josefsson, bostadspolitisk talesperson, Moderaterna
Nancy Mattsson, ordförande, Bygg i tid och projektutvecklingschef, JM
14.15 – 15.05: Det friska boendet: Hälsosam stadsutveckling och social hållbarhet
Strandgatan 6, Clarion Hotel Wisby, "Paviljongen – ingång från Strandgatan, 50 meter söder om hotellentrén (eller från Kilgränd, en bit upp i backen)."
Beskrivning av samhällsfrågan: Hälsa och social hållbarhet kommer i framtiden att vara allt viktigare aspekter i stadsutvecklingsprocesserna. Men kunskapen och analysverktygen behöver vässas.
Alla vill bo i ett hälsosamt bostadsområde – genom en god stadsplanering och ett smart bostadsbyggande kan människor lockas till mer fysisk aktivitet, en större gemenskap och få en bättre hälsa. I det här seminariet ges goda exempel på hälsosamma stadsdelar och hur man har tänkt i planeringen av dem – och även exempel på motsatsen. Vilka förutsättningar har bostadsutvecklarna för att ge sina kunder och hyresgäster en bättre hälsa genom boendet?
Medverkande:
Anna Bellman, moderator
Alexander Ståhle, vd, Spacescape
Johan Nyhus, förbundsordförande, HSB
Alireza Akhondi, bostadspolitisk talesperson, Centerpartiet
Rebecca Rubin, chef social hållbarhet, Hemvist Förvaltning
Clara Lindblom, bostadsborgarråd (V), Stockholms stad
Bakom den bostadspolitiska arenan i Almedalen står Bostadspolitik.se tillsammans med Besqab, Coreco, HSB, Fastighetsägarna, Magnolia Bostad, Wallenstam och SBAB.