HSB har producerat en bra och tydlig folder där det framgår vem som ansvarar för vad i lägenheten. Denna folder har spridits till samtliga lägenhetsinnehavare vid flera tillfällen. Skulle ni ändå sakna den kan ni kontakta vicevärden för att få en ny folder.
Det enda som inte klart framgår i ovan nämnda folder är att föreningen ansvarar för varmvattenberedaren som står i lägenheternas badrum. Var uppmärksam på vattenläckage från varmvattenberedaren och kontakta omedelbart HSB felanmälan för att få problemet kontrollerat. Om varmvattenberedaren skulle behöva bytas sker det utan kostnad för lägenhetsinnehavaren.
Lägenheterna värms med el och sk luftburen värme. Systemet sitter i köket, i fläkten över spisen och över kyl- och frysskåp. För att systemet ska fungera optimalt krävs att lägenhetsinnehavaren sköter det löpande underhållet med rengöring av filter och värmeväxlare. En manual över systemet ska följa varje lägenhet.
För att det ska finnas möjlighet att sänka sina uppvärmningskostnader beslutade styrelsen för några år sedan att samtliga lägenheter ska förses med en skorstenspipa för att ge lägenhetsinnehavaren möjlighet att installera en alternativ värmekälla. Skorstenspipan bekostas av föreningen och de lägenheter som ännu inte har skorsten kan få det om så önskas. En ev kamin bekostas av bostadsrättsägaren, fonden för inre underhåll får användas. Några bostadsrättsinnehavare har installerat en pelletskamin i sin lägenhet och för att underlätta för dem har föreningen upplåtet ett gemensamt förråd för förvaring av pellets.
På sammanställningen som följer inbetalningskorten för månadsavgifterna, som delas ut var tredje månad, framgår hur mycket som finns i lägenhetens inre fond. På HSB Östergötlands hemsida finns bra information om hur man går till väga för att ta ut pengar ur fonden.
Frågor & svar: Inre fond