A till Ö

Inspiration från BRF Observatorn

A TILL Ö

 

A

Att bo i bostadstadsrätt

Vi som bor äger tillsammans med övriga medlemmar byggnaderna och marken i bostadsrättsföreningen. Det unika med bostadsrätt är att man gemensamt bestämmer över och tar ansvar för sin boendemiljö. Engagemanget skapar sammanhållning och trivsel samtidigt som kostnaderna för underhåll och reparationer hålls nere. Som bostadsrättsinnehavare har du nyttjanderätt till din bostad på obegränsad tid. Detta kallas för evig nyttjanderätt. Det är en trygghet både for bostadsrättshavaren och för föreningen. Men den enskilde bostadsrättshavaren kan förlora sin bostadsrätt om han eller hon inte uppfyller sina skyldigheter som att exempelvis betala hyran i tid (se vidare information om förverkande av nyttjanderätten på hemsidan). Bostadsrätten kan säljas och den kan ärvas eller överlåtas till fysisk person på samma sätt som andra tillgångar.

 

Andrahandsuthyrning

Det är tillåtet att hyra ut sin lägenhet i andra hand under förutsättningen att du först har fått styrelsens godkännande. Om andrahandsuthyrning sker utan styrelsens godkännande kan din nyttjanderätt till lägenheten komma att förverkas.

Tillstånd beviljas för ett år i taget. Vanligtvis tillåts andrahandsuthyrning i ett år. Är det mycket troligt att uthyraren kommer flytta tillbaka till lägenheten kan dispens ges för att hyta ut ytterligare ett år.

Bostadsrättsinnehavaren är ansvarig för lägenheten under uthyrningstiden och bör fortsatt ha bostadsrättstillägg på sin försäkring. Blankett för att ansöka om andrahandsuthyrning finns på hemsidan. Det är också viktigt att den som hyr i andra hand har en egen hemförsäkring för sitt lösöre.

 

B

Badrum

Om du ämnar göra en mer omfattande renovering av badrummet som innefattar till exempel våtskikt, vattenledningar, avloppsledningar etc. skall renoveringen anmälas till styrelsen. Vid en omfattande renovering ska den gamla golvbrunnen bytas och renoveringen ska alltid ske via en certifierad firma, eftersom en felaktig renovering kan påverka gemensamma installationer. Efter renoveringen skall ett certifikat på våtrumsrenoveringen lämnas in.

Krav: Sedan mer än 10 år har föreningen haft som krav att du som renoverar ditt badrum har anlitat en auktorisad/behörig entreprenör för arbetet som efter färdigställande kan ge dig ett kvalitetsdokument/våtrumsbevis. Dokumentet är ditt bevis på att du har ett badrum som är byggt enligt branschreglerna.

Bostadsrättsföreningen står för kostnaden för golvbrunn endast vid funktionsfel. Vid mer omfattande renoveringar som involverar delar som bostadsrättsföreningen ansvarar för, som exempelvis stammar, har HSB en bra informationsskrift som kan fås på vicevärdskontoret.

 

Balkong

Balkonglådor ska hängas på insidan av balkongräcket så att det inte utgör en fara för grannar och förbipasserande. Tänk på dem som har balkonger eller uteplatser under din balkong när du vattnar. Det är inte tillåtet att skaka mattor och liknande från balkongerna.

 

Brandsäkerhet

Enligt lag ska det finnas en fungerande brandvarnare uppsatt i varje lägenhet. Brandfarliga ämnen får ej förvaras i källar- och vindsförråden. Det är inte heller tillåtet att tända eld eller röka i förråden eller gemensamma utrymmen. Tänk på att felaktiga elinstallationer kan utgöra en brandfara. Styrelsens brandskyddsansvarig gör en brandskyddstillsyn av de allmänna utrymmena varje månad. Tänk på att inte belamra gemensamma utrymmen som trapphus och liknande.

 

Bredband

Uttag för bredband finns installerat i samtliga lägenheter.

 

C

Cyklar ska parkeras i cykelställ eller i husens cykelförråd. Icke använda cyklar ställs lämpligen in i förråd.

 

E

Elleverantör

Detta sköts via bostadsrättsföreningen och debiteras via hyresavin. Det är upp till fyra månaders fördröjning på aviseringen. Det finns ingen möjlighet att göra en avstämning vid flytt utan den nya medlemmen övertar ansvaret för elräkningen även om förbrukningen skedde före försäljningsdatumet. Det är viktigt att säljare förklarar detta för eventuella köpare så att de är medvetna om det.

 

Elsäkerhet

Elektrisk utrustning som används utomhus eller på balkongen måste vara godkänd för utomhusbruk.

 

F

Föreningen

Föreningen leds av en styrelse bestående av förtroendevalda boende inom föreningen samt en HSB-representant.  Föreningsstämma hålls en gång per år. Eftersom vi är en HSB-certifierad förening håller vi också ett informationsmöte en gång per år mellan stämmorna.

 

Föreningslokal

Se Gemensamhetslokal.

 

Föreningsstämma

Se Årsstämma.

 

Förråd

Det finns förråd till varje lägenhet i både källare och vindsutrymme.

 

Försäljning

När du säljer din lägenhet kan du göra det antingen privat eller genom mäklare. Därefter underrättas föreningen av HSB och styrelsen protokollför ägarbytet.

 

Förvaltare

Bostadsrättsföreningen är en certifierad HSB-förening och förvaltar fastigheten. Certifieringen innebär bland annat att styrelsen är skyldig att arbeta långsiktigt och redovisa underhållsplanering 5 år fram i tiden.

 

G

Gemensamhetslokal

En lokal med kök och rum finns att låna för umgänge i hus 8, ingång från Västanågatan. Kontakta vicevärden för bokning.

Tänk dock på att lokalen ligger i ett av bostadshusen så det är samma krav på hänsynsfullhet vad gäller störningar osv.

 

H

Historik

Bostadsrättsföreningen Forellen omfattar 7 hus med totalt 100 lägenheter, vår adress är Opphemsgatan 2,4,6,8,10,12 samt 14.

 

Hänsyn

Visa hänsyn till dina grannar och sänk ljudnivån efter klockan 22. (För vidare trivselregler se på hemsidan. ) Miljön kring våra fastigheter är gemensamt ansvar och boende förväntas att städa efter sig, plocka upp fimpar och annat skräp. Töm dock inte hushållssopor i gårdens papperskorgar utan använd sophuset.

 

I

Information

Det finns information av mer varaktigt slag, det finns viktig och akut information som tex. kan gälla att vattnet ska stängas av, eller information om händelser bestämda till ett lite senare datum, exempelvis årsstämma. Den akuta meddelas i brevinkastet och den resterande på anslagstavlorna i trapphusen. Eftersom styrelsens protokoll inte är offentliga försöker styrelsen på relevant sätt hålla föreningens medlemmar underrättade om vad som är på gång i föreningen.

 

M

Motionslokal

Det finns en motionslokal/gym i källaren i hus 8 med ingång från cykelförrådet. Ingen tidbokning behövs.

 

Månadsavgift

Månadsavgiften är beroende av föreningens totala kostnader och vilken andel som respektive bostadsrätt har. Månadsavgiften fastställs av styrelsen. Om du inte betalar din månadsavgift i tid kan din nyttjanderätt till lägenheten förverkas.

 

O

Ohyra och skadedjur

Kontakta vicevärden om problem uppstår, men läs först försäkringsbolagets lathund om skadedjur på hemsidan.

 

P

Parkeringsplatser

Sådana finns till en varierande månadskostnad, beroende på typ av parkering. Anmäl intresse hos vicevärden. Det finns 4 stycken gästparkeringsplatser, P-kort krävs, dessa kan fås av vicevärden. Det finns 2 MC-parkeringsplatser. Mopeder och motorcyklar får inte parkeras vid cykelställen på grund av brandrisk.

 

R

Renoveringar

Renoveringar i lägenheten ansvarar du för själv. Större renoveringar ska först godkännas av styrelsen, och renoveringar av våtutrymmen måste utföras av fackman (se badrum). I samarbete med HSB ansvarar styrelsen för renoveringar och underhåll av gemensamma ytor ut- och invändigt enligt en underhållsplan.

 

S

Snöröjning

HSB sköter snöröjning på gårdarna, men parkeringsplatsen är den boendes ansvar. Skyfflar finns vid varje trappuppgång. Eftersom de boende har ett gemensamt ansvar för fastigheten så kan du ibland behöva hjälpa till med snöröjning utanför den egna porten.

 

Sophantering och återvinning

Soprummet ska användas för sortering av sopor och återvinning. Var noga med att sortera på rätt sätt och att inte överfylla behållare, för att föreningen inte ska få en merkostnad. Sådant drabbar i slutänden dig som boende. Om du har stora mängder skräp, till exempel vid flytt, kör istället soporna till en återvinningscentral. Miljöfarligt avfall ska alltid lämnas vid Linköpings kommuns miljöstationer. En till två gånger om året inhyrs en container för grovsopor.

 

Styrelsen

 

Städdagar

Föreningen anordnar en gemensam städdag per år då vi samlas och gör fint ute och inne. Information om städdagen meddelas via anslagstavlor och hemsida.

 

T

Trappstädning

Trappstädning sköts av HSB. Ta kontakt med någon i styrelsen om du har synpunkter på hur arbetet utförs. För gemensam trivsel är det bra om du håller ordning efter dig.

 

TV

TV-leverantör för föreningen är Tele2. Basutbud ingår i avgiften. Om du vill ha utökat utbud så kan du beställa det via Tele2-appen, där du kan logga in med ditt BankID.

 

Tvättstugor

Bokning av någon tvättstugorna sker inne i den aktuella tvättstugan.

 

U

Underhåll

Gemensamt underhåll sker fortlöpande enligt en underhållsplan som styrelsen ansvarar för. Bostadsrättsinnehavare är ansvarig för att hålla sin egen lägenhet i gott skick.

 

Utemiljön

Gräsmattorna och planteringar närmast intill fastigheten hör till bostadsrättsföreningen och är gemensamma för alla. Planteringar och gräsmattor sköts av entreprenör.

 

V

Ventilation

För att få god luftcirkulation i en lägenhet krävs både tillflöde och frånflöde av luft. I fastighetens frånluftsystem är köksfläkten en viktig del, medan tillflödet sköts av ventilerna som sitter ovanför fönstren. Det är viktigt att inte stänga till för mycket av tillflödet av uteluft för då är det risk att i stället luft från trapphuset, som t ex kan innehålla matos, sugs in.

 

Vicevärd

Anders Hagberg är vår vicevärd. Han träffas måndagar kl 17:30 – 18:00 i en egen lokal som ligger i anslutning till gemensamhetslokalen, eller på telefon 070 54 35 818 och e-post anders.per.hagberg@gmail.com.

 

Å

Årsstämma

Sker en gång om året i april/maj, där styrelse väljs och information ges om vad som skett under året samt om föreningens ekonomi.