Information om stadgeändringar

14 december 2005 Medlemmarnas underhållsansvar

På föreningsstämman i april 2005 beslutades att anta HSB´s nya normalstadgar.

I de nya stadgarna är texten omarbetad och utökad. Fördelningen av underhållsansvaret är också tydligare formulerat än i de tidigare stadgarna. På några punkter ändras nu denna fördelning så att bostadsrättshavaren får ett större ansvar. Bakgrunden till detta är de ändringar av bostadsrätts-lagen som trädde i kraft 2003 och som ger bostadsrättshavaren större rätt att göra ändringar i sin lägenhet. Styrelsens tillstånd behövs nu bara för ändringar som innebär ingrepp i bärande konstruktion, ledningar för vatten, avlopp, värme eller gas samt andra väsentliga ändringar. Tanken är alltså att med rätten att ändra även ska följa ansvaret att underhålla.

Några områden där underhållsansvaret övergår från föreningen till bostadsrättshavaren:

- VVS: Blandare, kall- och varmvattenarmaturer, vattenlås, bottenventiler, packningar. Anordningar för vattentillförsel på WC-stol.

- Fönster: Handtag, spanjoletter, beslag.

- Elartiklar: Säkringsskåp och el-ledningar i lägenhet, belysningsarmaturer, eluttag, strömbrytare och jordfelsbrytare.

- Ventilation: Ventilationsdon, uteluftsdon, springventiler. Spiskåpa, köksfläkt.

När beslutet om att anta de nya stadgarna fattats kommer vi att dela ut en enkel och lättfattlig broschyr om vem som ansvarar för vad.

Det är viktigt att påpeka att ändringarna inte betyder att bostadsrättshavarnas kostnader ökar. Föreningen tar ju redan idag ut kostnader för detta underhåll genom avgiften och kan således sänka avgiften med motsvarande belopp. På kort sikt är det dock något annorlunda. Den som idag har en läckande kran eller en trasig strömbrytare bör se till att få den åtgärdad medan föreningen fortfarande står för kostnaden.

Nya och nuvarande stadgar finns även att tillgå på vicevärdsexpeditionen som håller öppet måndagar 16.30-17.30. Titta gärna in om ni har några frågor.