Lägenhetsunderhåll, reparationer och förändringar i lägenheten

I en bostadsrättsförening gäller i princip att bostadsrättshavaren ansvarar för underhåll av den egna bostaden medan bostadsrättsföreningen ansvarar för yttre underhåll. Den exakta gränsdragningen framgår av stadgarna och tillhörande tolkning av stadgarna. Ansvarsfördelningen är annorlunda när det är fråga om reparationer efter skada. Kontakta styrelsen vid oklara fall.

Det är tillåtet att själv t ex måla, tapetsera, lägga nya golv, sätta upp nya skåp eller byta ut vitvaror i köket om detta inte innebär ingrepp i bärande konstruktioner, el/vvs-installationer eller förflyttning av våtutrymmen, toalett eller kök. I dessa fall måste du kontakta styrelsen först. Tänk på att felaktiga eller inte yrkesmässigt utförda installationer också kan minska värdet på din bostadsrätt.

Ska du göra förändringar eller byten av rör, el och våtutrymmen måste du dessutom anlita utbildade och godkända hantverkare. Det är för att vi ska minska riskerna för vattenskador, brand m.m. För installation av disk- och tvättmaskiner gäller att det ska ske på fackmannamässigt sätt. Detta gäller även andra installationer avseende vatten och avlopp samt el i lägenheten.

Om du utan styrelsens godkännande har gjort förändringar i lägenheten kan du bli tvungen att återställa lägenheten i ursprungligt skick. Är det dessutom så att dina förändringar har orsakat skador blir du ersättningsskyldig.

Tänk också på att ta hänsyn till grannarna när du utför arbete som orsakar buller.

Tillträde

Föreningens stadgar ger föreningen rätt att få tillträde till lägenheterna för att kunna göra tillsyn, reparationer och underhåll av fastigheten. Föreningen har även rätt att besiktiga lägenheterna.