Gasol i hemmet

27 april 2023

 

 

Varje år inträffar ett antal olyckor i samband med att privatpersoner använder gasol. De flesta tillbud sker vid användning av gasolgrillar. En vanlig orsak till olyckor med gasol är läckage vid grillen eller regulatorn vid flaskan. Även en gammal slang med sprickor kan ge upphov till läckage. Brinnande gasol kan uppnå en temperatur av 1900°C.

Vart får jag förvara min gasol?

·       Inomhus får man endast förvara två gasolbehållare mindre än 5 liter (blå campingbehållare). Inglasade balkonger räknas som bostadsyta och därför gäller samma regler som för inomhus.

·       På en öppen balkong får man förvara max två gasolbehållare med max 30 liter vardera (PC10 eller P11 är de vanligaste gasolflaskor som används).

·       Inget brännbart material får placeras i närheten av flaskorna, minst 0,50 m. (exempelvis: papper, plast, kartong eller trä)

·       Gasolflaskorna ska alltid förvaras eller användas stående. Om de ligger ner så fungerar inte säkerhetsventilen på flaskan. Säkerhetsventilen öppnas och släpper ut gasol om trycket i flaska ökar, det är ett skydd så att flaskan inte ska gå sönder av trycket.

·       Undvik att ha flaskan i direkt solljus då värmen ökar risken för övertryck i flaskan.

·       I garage och källarförråd får ingen gasol förvaras över huvud taget. Det gäller oavsett behållarens storlek.

Hur ska jag hantera min gasolgrill?

·       Ställ alltid gasolflaskan bredvid grillen även om det finns plats under. Värmen från grillen kan värma upp flaskan så att säkerhetsventilen släpper ut gasol som sedan kan antända på utsidan. Om du vill förvara din gasolflaska under grillen, vänta tills grillen svalnat.

·       Ställ inte grillen närmre än 0,5 meter från brännbart material, då värmen från grillen kan antända materialet.

·       Undvik att grilla på balkonger då grillen kommer för nära brännbart material. Gasolgrillar är gjorda för att användas utomhus.

·       Om det skulle börja brinna i eller runt grillen, stäng genast av gasolen via kranen på flaskan. Släck inte lågan för då läcker det ut obränd gasol som kan antända i närheten.

·       Var förberedd med släckutrustning om grillen skulle antända något annat i närheten. Räddningstjänsten rekommenderar att ha en 6 kg pulversläckare samt en brandfilt hemma.

 


Till nyhetslistan