Finspångs Räddningstjänst anser att följande skall gälla beträffande
förvaring av brännbart material i gemensamhetsgarage.
Med garage avses uppställningsplats för fordon inomhus. Ett gemensamhetsgarage har uppställningsplatser för mer än två fordon. Ett gemensamhetsgarage kan vara ovan mark med en fordonsrad och port framför varje plats(radgarage) eller andra gemensamhetsgarage såväl ovan som under mark (flerbilsgarage).
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har givit ut information om förvaring av brandfarlig vara i hemmen, där även förvaring av brandfarliga varor i gemensamhetsgarage tas upp. Denna riktlinje ansluter i stort till den informationen som ges beträffande brandfarliga varor.
En av flera skillnader mellan gemensamhetsgarage och enskilt garage är att flera innehavare finns på en gemensam yta. Det är svårare att kontrollera och styra vad som förvaras i garaget när flera parter är inblandade. Exempelvis är det svårt att avgöra vem som skall minska sin mängd brandfarlig vara om den sammanlagda mängden i ett gemensamhetsgarage blir för stor. Dessutom kommer en brand i ett gemensamhetsgarage drabba samtliga som hyr uppställningsplatser. Mot bakgrund av detta har samhället ansett det nödvändigt att reglera hur förvaring i gemensamma utrymmen, som exempel gemensamhetsgarage, sker.
Finspångs Räddningstjänst anser att det på en uppställningsplats i radgarage får finnas:
Finspångs Räddningstjänst anser att det på en uppställningsplats i flerbilsgarage får finnas:
Extra bensin endast får förvaras i reservdunk i fordonet. Brandfarliga gaser såsom gasol och acetylen får inte förvaras i gemensamhetsgarage.
Ingen annan verksamhet än uppställning av fordon får förekomma fritt i gemensamhetsgarage. Om annan verksamhet skall förekomma skall den bedrivas i ett utrymme som är avskilt mot övriga utrymmen i lägst brandteknisk klass EI-30. Beroende på byggnadens brandtekniska klass kan avskiljningen behöva utföras i lägst brandtekniskt klass EI-60.
Det är inte tillåtet att ladda sin bil i garaget.
Syftet med riktlinjerna är att öka förutsättningarna för likartade bedömningar inom Räddningstjänsten i olika frågor. Detta sker genom att Räddningstjänsten tar ställning i vissa frågor, dokumenterar dessa så att den enkelt kan offentliggöras och att vi tillämpar dem i det förebyggande arbetet. Riktlinjerna fråntar ingen ansvar att
göra bedömningar i varje enskilt fall. Beroende på omständigheter i det enskilda fallet kan därför
avvikelser från riktlinjerna förekomma.