Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

”Två andetag brandrök räcker”

11 december 2017 Varje år dör omkring 120 människor i Sverige på grund av bränder. Vanligast är lägenhetsbränder och de allra flesta skulle inte behövt dö om det funnits brandvarnare i bostaden.

95 procent av alla som mister livet vid en brand dör av inte av lågorna utan av röken.

– Två andetag av den giftiga brandröken räcker för att påverka centrala nervsystemet så pass mycket att orienteringsförmågan slås ut. Några andetag till och man är medvetslös.

Så snabbt går det, förklarar Jan Agnevik från Räddningstjänsten Östra Götaland och nämner några omskrivna olyckor med dödlig utgång då personer irrat sig ut i rökfyllda trapphus och inte hittat ut.Föreläsning HSB Östra

Han besöker HSB brf Strömmen och HSB brf Tuppen i Norrköping för att berätta om bränder i flerfamiljshus och hur man skyddar sig. Föreläsningssalen är fullsatt till sista stol och uppskattningsvis har ett nittiotal åhörare samlats. De allra flesta är äldre. De båda bostadsrättsföreningarna har många medlemmar som passerat både sjuttio och åttio. Det är framför allt till dem som Jan Agnevik riktar sitt föredrag. För hur tar man sig ut ur ett brinnande hus när benen inte bär och alla vet att det är strängt förbjudet att ta hissen vid brand? Likaså vet de flesta att röken är fruktansvärt giftig och att man därför ska krypa ut ur ett rökfyllt rum eftersom det är minst rök närmast golvet. Men hur i hela världen tar man sig sedan upp från golvet?

Sakligt och krasst berättar Jan Agnevik att det bästa brandskyddet är att undvika att det börjar brinna. Han listar vad var och en kan göra för att undvika en lägenhetsbrand. Det handlar om allt från att ha stenkoll på matlagningen och inte lämna spisen ens för en liten stund när plattorna är på till att undvika att röka i soffan eller sängen. Levande ljus, brännbara vätskor och elektricitet är en andra riskfaktorer.

– Gamla människor har ofta gamla sladdar, konstaterar Jan Agnevik.

Den fina lampan som köptes på 1960-talet hänger kanske med fortfarande men sladden inuti åldras, plasthöljet kring eltrådarna krackelerar och plötsligt kan det bli kortslutning och börja brinna. Och hur länge har brödrosten egentligen hängt med? Eller hårtorken? Lika allvarligt kan det bli med ny teknik. De flesta äger en bärbar dator, mobil eller surfplatta som ska laddas. När det är färdigladdat drar många bara bort mobilen eller datorn ur laddaren men låter laddningssladden sitta kvar i eluttaget. Då fortsätter ström att gå ut i laddaren och ligger den då mot något brännbart finns det risk att det tar eld. Att alltid ta ut laddningssladden när något laddat klart är en enkel rutin som skyddar.

– Många använder datorn, surfplattan eller mobilen i sängen eller soffan. Kanske är det allra vanligast bland unga människor. Det är hur som helst ingen bra idé eftersom elektroniken alstrar värme. När datorns fläkt går på för att kyla ner kan täcke eller kuddar hindra fläkten att fungera som den ska och datorn blir ännu varmare och kan till slut överhettas. Då tar det lätt eld i textilierna. Tänk på att alltid ha elektronik på ett hårt, platt underlag som bord eller liknande.

Föreläsning HSB ÖstraOm det trots allt skulle börja brinna finns det flera saker var och en kan göra för att släcka elden, eller om det inte går i allafall förhindra att den sprids. Jan Agnevik berättar att brandförloppet de första minuterna är ganska trögt men sedan efter tre-fyra minuter går det väldigt snabbt, rökutvecklingen kan vara kraftig och det blir kolossalt varmt. Inom loppet av fem till sex minuter kan temperaturen i ett brinnande rum vara över 600 grader. Det gäller alltså att agera fort för att släcka elden.

– En liten eld går att kväva med i stort sett vad som helst som finns till hands. En tidning, en filt, en handduk. Är branden svårsläckt kan det behövas en brandsläckare. Att ha en brandvarnare, pulversläckare och brandfilt i lägenheten är en bra investering och finns att köpa i de flesta större varuhuskedjor som säljer teknik, byggvaror eller husgeråd. Jag rekommenderar en pulversläckare eftersom det är det enda släckmedlet där man inte behöver träffa det som ska släckas. Om det brinner mycket och du inte vågar gå in i rummet kan du stå utanför dörren och bara sträcka in slangen genom en dörrspringa och tömma den upp i taket. Pulvret söker upp branden.

Om det inte går att släcka elden är det viktigt att snabbt lämna rummet och stänga dörren så att branden inte sprids. Varna alla som befinner sig i lägenheten, larma Räddningstjänsten och lämna så fort som möjligt bostaden. Använd inte hissen! Dels kan hissen fastna mellan två våningsplan eftersom en eldsvåda kan orsaka elfel dels kan hisschaktet bli rökfyllt. Den som har svårt att gå i trapporna kan istället ta sig in till en granne där det inte brinner.

– Varje lägenhet är byggd som en brandcell och står emot brand i ungefär en timme. Det är alltså mycket säkrare att stanna kvar i en lägenhet där det inte brinner och invänta Räddningstjänsten för att få hjälp att komma ut via ett fönster eller balkongen, än att ge sig ut i ett rökfyllt trapphus. Det är viktigt att lägga på minnet eftersom man instinktivt vill ut. Jag säger det igen – gå aldrig någonsin ut i trapphuset om det är rök där. Det är förenat med livsfara.

Enligt Jan Agnevik är Räddningstjänsten på plats inom tio minuter om larmet kommer från en adress i centrala Norrköping. Då finns det tid att bli hjälpt ut ur bostaden inom ramen för den tid som en lägenhet står emot brand.

Trapphuset är vägen in. Men också vägen ut. Se till att det är en fri utrymningsväg. Det innebär att inga prylar får stå i trapphusen. Barnvagnar, cyklar, skohyllor, små bord med dekorativa arrangemang, pulkor och skidor börjar lätt brinna och påskyndar brandförloppet samtidigt som det hindrar dig och dina grannar att komma ut ur huset. Det hindrar även brandmän och ambulanspersonal att komma in för att rädda och släcka. Tänk på det nästa gång du funderar på att lägga dit den där fina lilla dörrmattan utanför ytterdörren.

Det finns som sagt en hel del var och en kan göra för att förhindra att det börjar brinna och minska skadorna om det trots allt skulle bli en brand.

– Sedan 2004 finns det också en lag om skydd vid olyckor som ställer krav på fastighetsägare att till exempel ha ett systematiskt brandskyddsarbete. Lagen har gjort att fastighetsägarna blivit noggrannare och bedriver ett mer påtagligt säkerhetsarbete. Jag upplever även att medvetenheten har ökat generellt.

Alla som vill läsa mer om brandskydd och få detaljerad information kan kontakta Myndigheten för Samhälle och Beredskap.  De har en informativ hemsida med filmer, texter, illustrationer och material att ladda hem, msb.se. Har du frågor går det också att ringa till Räddningstjänsten Östra Götaland.

– Om elden trots allt förebyggande arbete får fäste, kom ihåg hur du ska agera: Rädda -Varna - Larma – Släck. Alltid i den ordningen, avslutar Jan Agnevik.

 

Ordförande HSB brf Strömmen, NorrköpingLars W Eriksson, ordförande i HSB brf Strömmen är initiativtagare till informationskvällen om brandsäkerhet.

Var det någon specifik händelse som fick dig att arrangera den här träffen?

Nej, ingen incident ligger bakom utan jag hörde Jan Agnevik föreläsa i ett annat sammanhang och tyckte att han var intressant att lyssna på. Tänkte att det skulle vara bra för oss i föreningen att bjuda in honom. Vi frågade också om HSB brf Tuppen ville komma eftersom vi är två stora föreningar som ligger nära varandra och har många äldre medlemmar. Vi har en del samarbete annars också, bland annat gemensamma skötselavtal och gemensam vicevärd.