Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Samverkan stämmans tema

12 maj 2017 Digitaliseringen stod i centrum för årets HSB-stämma och ses som en viktig väg till att öka samarbetet mellan HSBs regionföreningar. Samordning och samverkan var nog de ord som upprepades mest frekvent under kvällen och arbetet med att hela HSB ska fungera som ett enda har tagits ett steg till. De tre gemensamma styrdokumenten som antagits av HSBs samtliga regionföreningar anger en tydlig väg mot framtiden.

Som alltid var HSB Östras årsstämma välbesökt. De flesta bostadsrättsföreningarna var representerade med en eller flera medlemmar. Röster ur vimlet berättar att de tycker det är viktigt att vara på plats och visa sitt intresse, andra ville höra mer om digitaliseringen och några var nyfikna på all nybyggnation som är på gång.

 

Eftersom vintern och stora delar av våren präglats av att HSB Östra bytt affärssystem var Jesper Josbrant som är vd för HSB Affärsstöd, inbjuden att vara stämmans ordförande. Han är den som håller ihop digitaliseringen av alla HSBs regionföreningar. Och det är en hel del att hålla ihop när allt som rör den ekonomiska hanteringen ska bytas ut. Pappersfakturor och protokoll i pärmar är snart historia.

 

För den som är lite oklar över vad ett affärssystem egentligen är kan det förenklat beskrivas såhär: Om HSB liknas vid ett träd är affärssystemet stammen medan grenarna står för olika funktioner såsom fakturor, löner, upphandlingar, inköp och hyror.

 

Det nya Affärssystemet kommer att bli enhetligt inom hela HSB och på sikt förenkla samarbetet mellan regionföreningarna och även mellan HSB Östra och de 85 bostadsrättsföreningarna.

–        I HSB Östra finns viljan att digitalisera och insikten om att det är nödvändigt. Den som är motiverad är också beredd att knyta näven i fickan och ta sig igenom digitaliseringsresan, konstaterar Jesper Josbrant.

För visst är det slitigt under tiden.

–        Att byta ut ett helt affärssystem kostar både tid, pengar och stora arbetsinsatser från alla anställda, säger Birgitta Wessman Thyrsson som är ordförande i HSB Östra och den som inledde årets stämma. Vi ser idag en samhällsutveckling som sker i allt snabbare takt. Om vi vill vara en aktör att räkna med i framtiden är det viktigt att hänga med. Digitaliseringen är en del av detta.  Tråkigt nog har våra medlemmar drabbats av en hel del krångel under tiden då arbetet med övergången till det nya systemet pågått. Vi beklagar verkligen det. Samtidigt hoppas vi att våra medlemmar på sikt ser att de här åtgärderna leder till ökad medlemsnytta.

 

Digitaliseringen är en stor del i arbetet med att utveckla samarbetet mellan HSBs regionföreningar och göra det enklare att hjälpa och täcka upp för varandra.

–        När alla jobbar på samma sätt fungerar det till exempel att sitta i Skövde och sköta faktureringen för Malmö. Någon förening sitter kanske på stor kompetens inom projektledning och byggnation medan en annan förening har utvecklat sin administrativa avdelning. Målet är att vara ett gemensamt HSB, berättar Birgitta.

Hon poängterade flera gånger att HSB Östra ingår i något större.

–        De tre stora övergripande målen för HSB är att öka effektiviteten, öka tillväxten och stärka HSBs roll i samhället. Vi får styrdokument från HSB centralt som vi ska förhålla oss till.  Sedan får varje förening bryta ner målen i delar men vi är fortfarande styrda i hur vi ska arbeta. Som medlem ska det inte vara någon skillnad vilken HSB-förening man än är med i.

 

Stämman handlade en hel del om det nya affärssystemet men medlemmarna fick också veta mer om all nyproduktion som är på gång i HSB Östras regi. Det byggs mer än på många år och närmast på tur står trähusen med 80 lägenheter i den nya stadsdelen Björkalund söder om Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Om allt går enligt planerna kommer husen att börja byggas redan i höst/vinter.

 

HSB Östras vd Roger Sjögren presenterade siffrorna för 2016 och det mesta pekar uppåt. Det går bra för HSB Östra.

– Även om vi just nu får lägga stora ekonomiska resurser på digitaliseringar så ser ekonomin i stort väldigt bra ut. Det som är extra kul när det går bra för HSB Östra är att vi kan ge HSB-föreningarna bonus som de kan använda för att köpa extra tjänster. För 2016 ser det riktigt bra ut och våra medlemsföreningar kommer få besked om nivån på bonusen under våren, avslutar Roger Sjögren.

 

 

 

 

 

Ur vimlet på HSB Östras fullmäktige 20 april 2017:

 

Thomas Utter, ordförande i nybildade HSB brf Pionen på Haga i Norrköping

–        Vår förening är liten och helt ny. De tolv lägenheterna ägdes tidigare av Provinsfastigheter och lägenheterna var hyresrätter. För ett och ett halvt år sedan beslutade fastighetsägaren att vårt hus skulle ombildas till en bostadsrättsförening. Alla vi som hyrde fick erbjudande om att köpa våra lägenheter och sju valde att göra det. De fem övriga har fortsatt att hyra sina lägenheter. Vi bildade en styrelse och eftersom huset var i behov av renovering inledde vi vårt första år som bostadsrättsförening med att byta stammar och el, göra nya kök och badrum, sätta in säkerhetsdörrar och lägga nytt tak. Egentligen behövs fönstren bytas också men det får vi vänta med ett tag.

 

 

Maud Ohlén, ordförande i HSB brf Skeppargården i centrala Norrköping

–        Jag har tidigare suttit med i styrelsen för HSB Östra men det var på den tiden då det inte byggdes något nytt så jag vill gärna höra om all nybyggnation som pågår och om de tänker fortsätta att bygga nya bostäder. Sedan tycker jag det är viktigt att lyfta frågan om energibesparingar. Satsningar på solceller och LED-lampor är angeläget tycker jag.

 

 

Barbro Mattson, ordförande och Patrick Andersson, vice ordförande i HSB brf Stadsrådet på söder i Norrköping, en förening som bildades 1942.

–        Att få mer information om det nya affärssystemet känns angeläget tycker jag. Varför fungerar det inte? undrar Patrick.

–        Jag tycker hållbarhet är den viktigaste frågan att ta upp i HSB Östra. Tanken bakom HSB är också viktigt att lyfta för min uppfattning är att allt färre förstår innebörden av att bo i bostadsrätt. Det vore bra med mer information om själva boendeformen så den som flyttar in är införstådd med att alla hjälps åt. Som det är nu tycker många att vi i styrelsen ska serva, säger Barbro.

 

Tobbe Hallberg, ordförande i HSB brf Vilbergen i Norrköping som är Sveriges fjärde största HSB-förening med sina 786 lägenheter.

–        Jag tycker att det är viktigt att lyfta energifrågan. Dels är det angeläget men också intressant att diskutera vad som finns att göra i stort och smått. I vår förening håller vi som bäst på att ordna med laddstolpar för bilar.

 

Hans-Åke Strand, styrelseledamot i HSB brf Söderhöjden i Norrköping.

–        Den viktigaste frågan för mig just nu är förändringarna i HSBs information. I och med digitaliseringen har det blivit svårare att få del av och få ut information tycker jag.

 

Daniel Åhs, styrelseledamot och idéspruta i HSB brf Ekenäsgårdarna i Klingsberg i Norrköping.

–        Det här är nytt för mig eftersom det är första gången som jag är på en sån här stor stämma. Ska bli intressant att se hur det funkar i jämförelse med vår egen förenings stämmor. Jag ser också fram emot att få höra mer om alla nybyggen i stan.