Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

”Vi vinner mycket genom att samverka”

14 juni 2017 HSB Östras vd Roger Sjögren har nyligen blivit invald i styrelsen för HSB Riksförbund och HSB Projektpartner. Det kommer att ge honom möjlighet att vara med och påverka HSBs organisation och de nationella frågorna.

Vad betyder det här för HSB Östra?

– Det här innebär att HSB Östra får en lite starkare röst nationellt samtidigt som det är ett kvitto på att vi gör rätt saker lokalt. Men det är långt ifrån bara min förtjänst utan HSB Östras styrelse och ledning har en stor del i att Riksförbundet fått upp ögonen för arbetet vi gör.

 

Vilken boendefråga tycker du är viktigast?

– Jag vill lyfta frågan hur vi ska kunna producera lägenheter även på mindre orter. En majoritet av Sveriges kommuner har idag bostadsbrist men väldigt olika förutsättningar för att kunna åtgärda det. Det är viktigt att hitta lösningar som fungerar även utanför storstäderna eftersom det är en helt annan situation på bostadsmarknaden i till exempel Söderköping jämfört med Stockholm.

 

Har du några hjärtefrågor som du kommer att driva?

– Jag tycker det är viktigt att hitta vägar att få fram nyproducerade lägenheter till en lägre kostnad än vad vi lyckas med idag. HSB ska självklart bygga i attraktiva A-lägen och då kommer det förstås att kosta mer, men samtidigt måste vi hitta områden där vi kan bygga väldigt ekonomiskt för att nå ut till fler samhällsgrupper som inte är lika köpstarka. HSB behöver också arbeta hårdare för att kunna få fler nyanlända i arbete. Där tycker jag att vi bör gå i täten bland företagen i Sverige.

 

Vilka andra frågor kommer du att driva?

– Samverkan är absolut en av dem. Vi behöver samverka ännu mer inom HSB eftersom det finns mycket att tjäna på gemensamma projekt och upphandlingar. I HSB Östra har vi har god erfarenhet av de IT-projekt vi har drivit tillsammans med tio andra regionföreningar de senaste åren.  Eftersom många regionföreningar är för små för att kunna hävda sig i konkurrensen så måste de olika föreningarna hitta områden de kan samarbeta inom. Alla kan inte vara bra på allt. Någon kanske har en väl fungerande administration medan någon annan utvecklat sin byggavdelning, då kan man köpa tjänsterna av varandra.

 

Du har en bakgrund inom ekonomi och har bland annat byggt upp en koncernbank åt Finspångs kommun. Har du tankar och idéer kring HSBs finanser?

– Ja, det har jag. Min erfarenhet inom finansområdet var en bidragande anledning till att jag blev invald. I HSB Östra har vi jobbat mycket med gemensamma upphandlingar av lån för våra bostadsrättsföreningar och det har gynnat samtliga men framför allt de små föreningarna. Jag vill lyfta finansfrågorna ännu en nivå. Tänk om vi skulle kunna göra nationella upphandlingar. Det borde vara mycket gynnsamt med tanke på hur stora summor som det i så fall skulle handla om.

 

Kommer HSB Östra att få större inflytande på riksnivå nu än tidigare?

– Självklart kan det vara lättare att föra fram frågor som är viktiga för HSB Östra men här gäller det att sitta på rätt stol. Det viktigaste är att prioritera hela HSBs organisation vilket i förlängningen är bra för samtliga regionföreningar.

 

Vad kommer att bli den största utmaningen?

– Jag tror att den största utmaningen blir att inte fastna i bostadspolitiska eller organisatoriska diskussioner utan det gäller att jag tar mitt personliga ansvar för att hjälpa till så mycket som möjligt för att komma fram till bra beslut i styrelsearbetet.

 

 Anna Eriksdotter

Bild: Crelle