Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

SAMMANFATTNING ÄGARDIALOG

22 december 2020 Tisdag den 15 december 2020 bjöd den interima styrelseordförande Anders Lago och tf VD Anton Hellström in till en digital ägardialog med ordföranden i BRFer i HSB Östra. Nedan följer en kort sammanfattning av de punkter som avhandlades under det en timme långa mötet.

Läget i HSB Östra – Anders Lago

Anders Lago beskrev hur situationen inom HSB Östra stabiliserats från den inledande turbulensen och att han upplevde läget nu som relativt lugnt. Han gav även sin bild av föreningen som välfungerande och kompetent och uttryckte viss förvåning över höstens händelseförlopp. Särskilt lyfte han fram vikten av att kommunicera med varandra i ännu större utsträckning än tidigare, vilket var syftet med kvällens dialog.

Utöver detta adresserades även frågan om tillsättningen av VD där den interima styrelsen beslutat att inleda en rekryteringsprocess och med stöd av ett rekryteringsföretag ta fram kandidater till den nya styrelsen som tillsätts av stämman i april. Anders Lago berättade att han även varit i kontakt med den avgående VDn Roger Sjögren och att han har möjlighet att delta i rekryteringen om han önskar komma tillbaka som VD för HSB Östra.

Som en tillfällig lösning fram till dess att rekryteringsprocessen är avslutad har styrelsen tagit in en tf VD från konsultföretaget Åhlenius Strateger AB, Anton Hellström. Anton har sin bakgrund inom ekonomi med erfarenhet från framförallt Affärs- och organisationsutveckling. I sitt uppdrag ska han stötta ledningsgruppen och chefer i organisationen, arbeta med det pågående digitaliseringsprojektet samt utveckla utvalda områden inom verksamheten.

 

Nyheter i verksamheten – Anton Hellström

Anton Hellström berättade inledningsvis om nuläget i organisationen och verksamheten kopplat till den pågående pandemin, organisationen och pågående projekt i verksamheten. Även om pandemin självklart inneburit utmaningar har HSB Östra varit relativt förskonad från allvarliga fall och hög sjukfrånvaro. Däremot har verksamheten ställt om till digitala mötesformer, hemarbete och minskande sociala kontakter och här har BRFerna varit väldigt behjälpliga.

Nuläget i organisationen är en relativt hög arbetsbelastning, både utifrån pandemin men också delvis kopplat till höstens turbulens. Samtidigt kännetecknas organisationen av en stark värdegrund och engagemang med ett tydligt fokus på medlemsnyttan och servicen vilket också syns i kundundersökningar. I december genomförs en medarbetareundersökning för att kartlägga måendet i organisationen och sätta fokus för ledningsgruppens fortsatta arbete.

imagetdb9q.png
Anton beskrev även hur HSB Östra fortsätter att utveckla våra digitala tjänster för att bli mer tillgängliga och parallellt skapar nya och förbättrade tjänster till våra medlemmar. Utöver detta pågår flera projekt inom nyproduktion, hållbarhet samt certifiering inom ledningssystem i organisationen.
imagelf1y7.png

Verksamhetsplan - Leverans på mycket hög nivå

I den verksamhetsplan som antagits så har fyra nyckelområden identifierats för att uppnå det strategiska målet Leverans på mycket hög nivå. Generellt har utvecklingsarbetet följt verksamhetsplanen även om vissa justeringar i aktiviteter och delmål behövts göras under året:

  • Nöjda kunder och medlemmar – Nöjd Kund Index för 2020 visar ett fortsatt högt betyg på vår leverans och en förbättring på samtliga jämförbara områden mot 2017. Samtidigt ser vi att vi kan fortsätta utvecklas inom bland annat rådgivning för ökad hållbarhet och verksamhetsutveckling, även om vi är mycket stolta över resultatet.
  • Engagerade och delaktiga medarbetare – I grunden är HSB Östra en kompetent, engagerad och värdestyrd organisationen men den senaste tidens utmaningar med pandemi och turbulens har pressat medarbetarna. Därför genomförs en medarbetarundersökning för att säkerställa rätt fokus och riktning i arbetet framåt.
  • Långsiktig och hållbar utveckling – Flera genomförda projekt för ökad hållbarhet internt, exempelvis är fordonsflottan snart helt fossilfri. Utöver detta ökar implementering av våra energitjänster i BRF och utbildningar inom hållbart styrelsearbete samt att vår ISO certifiering av miljöledningssystem fortsätter framåt.
  • Lönsamhet som medger tillväxt – Vi fortsätter att leverera ett stabilt ekonomiskt resultat, framförallt tack vare våra hyresfastigheter och nyproduktion. Prognosen för 2020 indikerar ett bättre resultat än budget vilket bland annat investeras i förbättrade tjänster under kommande år.

    imageyutun.png

    Nyproduktion

    Nyproduktionen fortsätter inom HSB Östra och tf VD Anton Hellström berättade om de två pågående projekten: Björkalund och Inre Hamnen. Nyproduktionen innebär viktig och nödvändig tillväxt inom HSB Östra och är ett fokusområde i organisationen där vi tittar på samtliga orter inom föreningsområdet.

    Första etappen av Björkalund har vi inflyttning redan i början av 2021 och under november kunde vi ta första skruvtaget på Björkalund 2, vilket blev kommunstyrelsens avgående ordförande Lars Stjernkvist sista spadtag. Ett kort filmklipp på skruvtaget av Lars Stjernkvist och Anders Lago visades vilket genomfördes pandemi anpassat med totalt 5 pers närvarande.

    image10kmm.png

    HSB är en av aktörerna som är med och bygger den nya stadsdelen i hamnen i Norrköping. Mycket av förberedelserna är redan i full gång byggandet är planerat att starta 2021 med BRF Inre hamnen, och därefter nästa del 2023 med den ikoniska BRF Panorama vilket vi ser mycket fram emot.

    imagehmwgk.png

    HSB 4.0 – Digitala och bättre BRF tjänster

    HSB 4.0 är projektnamnet på det digitala utvecklingsprojekt som HSB genomför för att bli mer tillgängliga och skapa bättre tjänster och service till våra BRF. Tf VD Anton Hellström berättade om syftet med det gemensamma affärssystemet inom tillgänglighet, leverans och informationsflöde där automatisering och förbättrade digitala tjänster kommer fortsätta förbättra det bekymmersfria boendet inom HSB.

    Utrullningen av systemet kommer ske gradvis och med ständiga förbättringar men under den närmaste tiden är det fortfarande internt arbete med att bygga grunden för det nya systemet på lokal nivå. När det sedan är dags att starta upp med digitala tjänster kommer det vara en läroprocess som vi tillsammans i HSB Östra kommer göra, där vi stöttar BRFerna att på bästa sätt komma igång med de nya tjänsterna.

    imagektxrk.png

    Information från valberedningen

    Valberedningens Daniel Serander deltog via länk och presenterade kort det pågående arbetet med att ta fram ett förslag till ny styrelse till stämman i april.

    Daniel uppmanade föreningarna att bidra med nomineringar nu när en helt ny styrelse ska tillsättas och uppgav att dessa skulle inkomma helst senast 15 januari via digitalt formulär eller via post till;
    HSB Östra
    Valberedningen
    Box 6901
    600 01 Norrköping

    Om du väljer att posta nomineringen så är vi tacksamma för följande information

    • Namn (ange även vilken bostadsrättsförening som du är medlem i):
    • Vem vill du nominera? Beskriv personen, arbetserfarenhet, gärna något kort om fritidsintressen och personens tidigare erfarenhet av föreningsliv.
    • Varför skulle personen passa bra in i HSB Östra styrelse?
    • Kontaktinformation till personen samt information om du haft kontakt med personen om nomineringen.
    • Övrigt som du vill delge.


    Information från Medlemsavdelningen

    Erika Hellman från Medlem och Marknad informerade om att HSB:s fortsatta rekommendationer är att erbjuda poströstning vid framtida föreningsstämmor för att undvika smittspridning. HSB Östra har skapat en tillfällig informationssida som man har till stöd och hjälp. Där finns mallar, frågor och svar och andra tips som kan vara användbara. Om ni saknar något hör av er till medlemsavdelningen.

    Dubbelkolla även så att alla förtroendevalda har en e-postadress registrerad så att vi kan nå alla med vår information. Detta kan ni se i ändringsanmälan i Mitt HSB. Ändringar och tillägg görs på respektive medlems profil i Mina sidor.  


    Avslut

    Slutligen tackade ordförande Anders Lago och tf VD Anton Hellström för intresset och deltagandet under dialogen. Sammantaget under kvällen kom få frågor in och både Anders och Anton är öppen för diskussion och frågor och kontaktas enklast på följande uppgifter.

    Slutligen vill vi på HSB Östra tacka alla BRFer för det gånga året och önska en trevlig och säker jul- och nyårsfirande.

    image6x2no.png