Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Stämman sammanfattade ett händelserikt år

16 april 2021 Turbulens, stabilitet och kompetens var de tre ord som användes mest när 2020 skulle sammanfattas under HSB Östras stämma. För tredje gången i rad genomfördes ett alternativt fullmäktige som kunde följas genom en live-streamsändning.

2020 kan beskrivas som det mest omtumlande året i HSB Östras långa historia. I oktober valde vd Roger Sjögren att säga upp sig och strax därefter avgick hela styrelsen. Bakgrunden var en konflikt kring de ekonomiska målen.

En förening utan styrelse måste likvideras. Men så illa hann det inte bli. I slutet av oktober kallades fullmäktige till en extrastämma. Stämman tillsatte en interimsstyrelse med HSB Riksförbunds ordförande Anders Lago i rollen som styrelseordförande. Interimsstyrelsen anlitade strax därefter Anton Hellström som tillförordnad vd.

Men 2020 kan också beskrivas som ett år då organisationen prövades till det yttersta och visade hur stabilt HSB Östra är och att det finns en enorm kapacitet och kompetens i ledningsgruppen och hos medarbetarna.

Under stämman som live-streamades från Louis De Geer konsert och kongress i Norrköping tackade både Anders Lago och Anton Hellström personalen:

  • De har gjort ett fantastiskt arbete för att få allt att fungera som vanligt för bostadsrättsföreningarna, kunderna och medlemmarna. Vi vill också tacka Roger Sjögren för det utomordentliga arbete han har gjort under många år och som lagt grunden till att 2020 visar ett ekonomiskt bra resultat trots allt som hänt.

 

Anton Hellströms redovisning av året i siffror visade att HSB Östras ekonomi är stabil, har god soliditet och en lönsamhet som medger tillväxt. Omsättningen har stadigt ökat de senaste fem åren och den starka ekonomiska utvecklingen ser ut att fortsätta. Årets överskott gör att HSB Östras bostadsrättsföreningar kommer att få del av en bonus som de kan använda för att köpa tilläggstjänster.

image2jn0f.png

Till slut var det dags för valberedningens ordförande Daniel Serander att få ordet. Valberedningen har haft i uppdrag att hitta kandidater till samtliga poster i det som ska bli den nya styrelsen. När fullmäktige hade sagt sitt valdes den föreslagna styrelsen med bred majoritet.

Den före detta kommunpolitikern och statssekreteraren, numera frilansjournalisten Lars Stjernkvist blev HSB Östras nya styrelseordförande. Som ledamöter valdes Tobbe Hallberg och Karin Hedman som båda ingått i interimsstyrelsen, Susanne Elgström och Ann-Christin Olldén som tidigare varit ledamöter i styrelsen som avgick i höstas samt Anneli Carlsson som är helt ny ledamot. I HSB Östras styrelse ingår även två arbetstagarrepresentanter, Kristina Rådenstein och Cecilia Thornell, som är utsedda av de två fackklubbarna Unionen och Fastighetsanställdas förbund.

imageieoup.png

Stämman avslutades med att interimsstyrelsen avtackades för att de snabbt och handlingskraftigt satte sig in i HSB Östras situation och hjälpte till att lösa den. Som sammanfattning kan sägas att det var en stämma som inte nog kunde berömma medarbetarna som lagt ner hårt målmedvetet arbete och betydligt mer än ordinarie arbetstid för att få verksamheten att fungera. De har lyckats leverera tjänster av hög kvalitet och genomfört de flesta projekt som var planerade. Trots turbulensen. Trots pandemin.

 

 Fakta: Stämman var en hybridstämma där fullmäktige hade möjlighet att antingen poströsta eller delta digitalt genom röstningsverktyget eSession. 58 personer valde att poströsta medan 20 röstade digitalt. Oavsett vilken röstningsmetod man valt hade alla möjlighet att se den live-streamade stämman.

 

 Tre frågor till Lars Stjernkvist, HSB Östras nya styrelseordförande:


Vad är den nya styrelsens viktigaste uppgift?

  • Vi kastas in i vardagen direkt och ska allra först börja med att anställa en permanent vd. Det är rätt dramatiskt. Det är viktigt att det efter den här turbulenta tiden blir en tryggare period i HSB Östra. Men samtidigt händer det mycket både inom HSB och i samhället runt omkring oss och där behöver vi bidra till att HSB som organisation deltar i den samhällsförändring som vi ser. HSB Östra måste definitivt använda sina resurser för att förändras och utvecklas.

 

Vad kan man säga om den nya styrelsens sammansättning?

  • Jag tycker att det var klokt av valberedningen att föreslå en blandning av de som suttit i HSB Östras styrelse tidigare och nya. Det är tryggt att vi har olika erfarenhet och jag är inte orolig att turbulensen ska fortsätta. Allt talar för att vi har lagt den bakom oss.

 

Vad är din starkaste drivkraft som person?

  • Jag vet inte varifrån drivkraften kommer men ända sedan jag var väldigt ung har jag trott på att man tillsammans kan förändra och den tron lever jag fortfarande med. Tidigt upptäckte jag att när man protesterade och ville göra något åt det, så gick det. Jag är en föreningsmänniska och tänker att om man går samman med andra kan man förändra både sitt eget och andras liv. Det blir så tydligt i en kooperation där allas delaktighet är själva förutsättningen för organisationen.



Några röster om stämman från våra medlemmar:

”Jag tror på Lars Stjernkvist som styrelseordförande. Han har varit verksam inom föreningsrörelsen hela sitt liv. Möjligen reagerade jag på att könsfördelningen i nya styrelsen blev rätt skev med bara två män och sex kvinnor om man räknar in arbetstagarrepresentanterna. Men blir det nog bra det här.”

Mats Dahlquist, ordförande i HSB brf Vidablick

 

” Det har känts tryggt med interimsstyrelsen och Anders Lago i spetsen. Jag tycker att den tillförordnade vd:n också verkar ha fungerat bra i sin roll. Valberedningen har verkligen fått lägga ner mycket jobb för att hitta en ny ordförande och styrelse. De har gjort ett bra jobb och det var trevligt att alla som skulle väljas in presenterade sig i ord och bild på den digitala stämman. Nu får vi tro att ordföranden och styrelsen i HSB Östra hittar en ordinarie vd och att arbetet med föreningen fortsätter i lugn och ro med fortsatt bra resultat och sammanhållning i hela HSB Östra.”

Kristina Edström, HSB brf Engelholm

 

 

TEXT: Anna Eriksdotter