Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Vad händer om bostadsrättsföreningen inte får ihop en styrelse?

04 maj 2021 Ibland kan det vara svårt att få medlemmar att engagera sig i styrelsearbetet. Men vad händer om föreningen inte får ihop tillräckligt med styrelseledamöter för att bilda en styrelse?

HSB normalstadgar (2011 v. 5) anger att styrelsen ska bestå av som lägst tre styrelseledamöter, vilket även anges i lagen om ekonomiska föreningar. En av dessa kan vara den så kallade HSB-ledamoten, förutsatt att föreningen är medlem i HSB.

Det är valberedningen som har till uppgift att lämna förslag på nya ledamöter till styrelsen, som föreningsstämman sedan ska besluta om. Om valberedningen inte har någon att föreslå inför stämman återstår det att på föreningsstämman försöka få medlemmarna att föreslå personer som kan väljas till styrelseledamöter. På föreningsstämman kan en medlem antingen föreslå sig själv, någon annan medlem eller en medlems make eller sambo. Om föreningen alltjämt inte får ihop en styrelse uppkommer en så kallad likvidationsplikt för föreningen, vilket innebär att föreningen ska upphöra och verksamheten ska avvecklas.

 

Likvidation

Beslut om likvidation kan ske frivilligt på föreningsstämma eller tvångsvis genom beslut av tingsrätt eller Bolagsverket. Om anmälan av behörig styrelse inte inkommit till Bolagsverket, kommer Bolagsverket att förelägga föreningen att inkomma med sådan. Föreningen kan undgå likvidation genom att efterkomma Bolagsverkets föreläggande, innan Bolagsverket hinner besluta om likvidation.

Om likvidation beslutas kommer egendomen att säljas, skulderna regleras och det som kvarstår därefter delas ut till medlemmarna. Bostadsrätterna upphör sedan när föreningen har upplösts och blir istället hyresrätter.

 

Hur kan man undvika att hamna i en sådan situation?

En anledning till att medlemmar avstår från styrelsearbete kan vara att det uppfattas som alltför arbetsamt och att medlemmarna inte vill eller kan ta sig tid att engagera sig. För att undvika det kan föreningsstämman besluta om ett skäligt arvode för styrelseledamöterna, vilket kan göra att fler medlemmar blir intresserade av arbetet.

En annan anledning till lågt engagemang kan vara brist på kunskap om vad en ekonomisk förening faktiskt innebär. Det är nog många som inte förstår att en bostadsrätt dels är en nyttjanderätt men även en andel i en ekonomisk förening. Med den vetskapen borde fler bli intresserade av att vara med och påverka vad som händer med fastigheten.

Ett sätt att underlätta arbetet för styrelsen är att lägga ut förvaltning – till exempel ekonomisk förvaltning, teknisk förvaltning, fastighetsskötsel, byggprojektledning etc. - på en extern part. På så sätt blir styrelsearbetet mindre krävande och tidsomfattande.

Sammanfattningsvis kan det konstateras att medlemmars engagemang och åtagande av förtroendeuppdrag är en förutsättning för föreningens bestående.

Behöver ni juridisk rådgivning?

Våra föreningsjurister har en unik erfarenhet inom bostadsrättsjuridik, hyresjuridik och föreningsrättsliga frågor och är ett bra stöd om en besvärlig situation skulle uppstå.