MARCUS TRODDE att han skulle arbeta med att köra brandbil, släcka bränder och rädda liv när han uppfyllde en barndomsdröm och utbildade sig till brandman. Men som så ofta tar livet andra vägar än man tänkt sig. När utbildningen var klar fanns det inga brandmansjobb att söka i regionen och istället fick Marcus jobb på ett företag som arbetade med brandförebyggande åtgärder. Han trivdes så bra med uppgiften att han efter fyra år valde att säga upp sig för att starta eget som konsult i säkerhet. Sedan fem år tillbaka är han vd och instruktör för Trygghetspartner med uppdrag att rädda liv, men inte genom att släcka bränder utan genom att förebygga eldsvådor och andra livshotande situationer.
– I allmänhet finns en låg medvetenhet kring brandsäkerhet hos både företag och privatpersoner. Företag kan ligga i framkant inom sitt område men långt efter när det gäller brandskydd, berättar Marcus.
HAN KÄNNER till skräckexempel där det finns nödutgångar som inte går att ta sig ut genom för att kartonger med kontorsmaterial eller extra stolar till konferensrummet staplats framför dörrarna.
– Det kan finnas släckningsutrustning i lokalerna men i många fall vet inte personalen var eller hur den ska användas. I HSBs fall skulle jag vilja påstå att de har bra koll i sina kontorslokaler och personalen har fått utbildning men hur det ser ut i alla bostadsrättsföreningarna vet jag inte. Några har vänt sig till oss för att få en kostnadsfri inventering av brandskyddet och det är en bra början.
I BOSTADSRÄTTSFÖRENINGAR är det föreningens styrelse som ansvarar för brandskyddet i fastigheten. Det kan handla om att se till att det finns brandvarnare i lägenheterna, att rökluckor och nödljus fungerar och att det finns brandsläckare i gemensamma utrymmen som tvättstugor, cykelrum och vindsförråd.
– Visst brandskydd krävs enligt lag medan andra åtgärder är rekommendationer, förklarar Marcus. Det kan vara svårt att tolka vilka krav som egentligen gäller kring brandskydd i fastigheter. Nivån på skyddet bestäms till viss del utifrån vilka regler som gällde då byggnaden uppfördes.
LAGEN OM SKYDD vid olyckor kom 2004 och innebär att den som äger och den som brukar en fastighet har ett gemensamt ansvar om en olycka inträffar.
– Båda är alltså lika ansvariga, konstaterar han. En vanlig missuppfattning är att båda parter tror att ansvaret ligger på den andra.
DET FINNS däremot inget lagkrav på att hyresgäster och bostadsrättshavare måste ha brandvarnare, brandsläckare och brandfilt. De som äger en bostadsrätt måste själva ordna med brandskyddet i den egna lägenheten. I alla HSBs hyreslägenheter finns det en brandvarnare men hyresgästerna ansvarar själva för att den fungerar.
– Det är inte ovanligt att folk har en brandvarnare i taket men batteriet är inte testat eller bytt på evigheter. Det skapar en falsk trygghet. Jag tycker att alla ska ha en brandsläckare och brandfilt också i bostaden. Det får var och en bekosta själva även om vissa hyresvärdar och bostadsrätts- föreningar betalar för det. Oavsett vilket är det en billig livförsäkring.
DET MÄRKS att Marcus är engagerad i säkerhetsfrågor och helst skulle vilja berätta för varenda människa hur viktigt det är att tänka på brandsäkerheten. Genom föredrag och kurser når han både privatpersoner, föreningar och företagare. Efter varje kurstillfälle märker Marcus att intresset för att brandsäkra sitt hem ökar.
– Största engagemanget får jag efter en kurs där någon av kursdeltagarna varit med om att det börjat brinna och delar med sig av sina erfarenheter till de andra. Den personliga berättelsen är lätt att identifiera sig med och känslan att det kan hända mig också blir svår att skaka av sig, avslutar Marcus.
Ansvaret för brandskyddet ligger både på den som äger byggnaden, det vill säga fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen, och på dem som nyttjar byggnaden, exempelvis hyresgästerna. Lagen uttrycker inte hur ansvaret för brandskyddet ska delas upp mellan ägaren till fastigheten och de boende, men normalt sett svarar ägaren för åtgärder som hör till byggnaden och dess fasta tillbehör medan hyresgästen svarar för att lägenheten används på ett ansvarsfullt sätt.
Källa MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap