– Det är väldigt bra förstås men framför allt har vi tagit ett stort steg mot att bli en grön förening. Det är viktigt för framtiden att vi sparar energi och på så sätt minskar koldioxidutsläppen. HSB har satt upp klimatmål och vi är en del av HSB, då ska vi också bidra.
Redan 2015 tog styrelsen i HSB brf Strömmen beslut om att satsa på solkraft. De ansökte om investeringsbidrag och efter en lång väntan kom besked att ansökan beviljats. De fick ett bidrag som täcker 30 procent av den totala kostnaden. Då körde de igång direkt.
I januari 2017 började panelerna monteras och i maj var allt klart. Sedan dess har anläggningen varit igång och Lars W Eriksson får dagliga rapporter om hur många kilowattimmar som dagsljuset alstrat.
– Det varierar från dag till dag men i snitt har vi fått in mellan 50 och 70 procent av den totala förbrukningen under de här månaderna. Den del energi som vi fortfarande behöver köpa in är till största delen vindkraft.
Riktigt soliga sommardagar producerar panelerna ett överskott och då köper nätägaren E.ON överskottsenergin och säljer vidare till andra kunder.
Inom tio år är lånen för installationen avbetalda. Eftersom panelerna har en garantitid på 25 år så är det ganska många år som det är ren vinst att ha dem.
Lars W Eriksson berättar att de har haft hjälp av HSBs energiavdelning, både innan och under arbetets gång. Han är själv beteendevetare och inte särskilt insatt i det tekniska kring installationer.
– Ingen annan heller i styrelsen har den kompetensen, därför är det viktigt att ta hjälp av dem som kan. Vi anlitade Lars Svensson som föreningens projektledare.
Det är nu inte så att HSB brf Strömmen lutar sig tillbaka bara för att solpanelerna är på plats. Nej, det finns mer att göra för den som satsar på att vara en grön förening. Nyligen började de byta ut frånluftsvärmepumparna som funnits i husen sedan byggåret 1989. De gamla pumparna krånglade och krävde kostsamma renoveringar samtidigt som de inte var så effektiva. Snart kommer lägenheterna till viss del att värmas upp av frånluftsvärmepumpar som återvinner värmen och på så sätt minskar både kostnader och koldioxidutsläpp.
–De nya pumparna är ungefär 30 procent effektivare så vi kommer att minska fjärrvärmekostnaderna, berättar Lars W Eriksson och tillägger att styrelsen redan har börjat fundera på vad nästa steg blir. För de kommer att energioptimera ännu mer på väg mot målet att bli en grön förening.