Alla ordföranden i HSB Östras bostadsrättsföreningar var inbjudna till konferens på Pronova i Norrköping och ungefär hälften kom dit för att lyssna på föredrag och mingla.
Birgitta Wessman Thyrsson, HSB Östras ordförande, inledde genom att prata om det stora ansvar som varje styrelse i HSBs bostadsrättsföreningar har och om det ansvar som HSB Östra har att stödja föreningarna.
Ett ansvarsområde är brandskyddet. I en bostadsrättsförening är det styrelsen som ska se till att fastigheten har det skydd som krävs. Marcus Ericsson från Trygghetspartner var inbjuden för att berätta hur de kan hjälpa föreningarna. Det kan handla om att det ska finnas brandvarnare i alla lägenheter, att rökluckor och nödljus fungerar och att det finns brandsläckare i gemensamma utrymmen som tvättstugor, cykelrum och vindsförråd. Han berättade vidare att lagen om skydd vid olyckor innebär att den som äger och den som brukar en fastighet har ett gemensamt ansvar om en olycka inträffar. Båda är alltså lika ansvariga. Det är viktigt att känna till. Enligt Marcus är det en vanlig missuppfattning att båda parter tror att ansvaret ligger på den andra.
Läs reportaget om brandskydd i bostadsrättsföreningar här:
Från HSB i Södermanland kom Rikki Jonsson som arbetar med varumärket. Han pratade om vikten av att inte bara vara ett gemensamt HSB utan även se ut som ett. Många föreningar har en egen hemsida, skickar ut dokument till medlemmarna och offertförfrågningar till entreprenörer. Då är det viktigt att följa de riktlinjer som HSB har för till exempel storlek och placering av logotyper, färger, typsnitt och utformning. För att underlätta finns en rad färdiga mallar som föreningarna kan använda sig av.
Länk till mallar och riktlinjer för varumärket:
Det som de flesta verkade vänta på var kvällens föredrag om energibesparingar. Lars Svensson, energiansvarig på HSB Östra, berättade att intresset bland HSBs föreningar för solceller och andra åtgärder för att minska koldioxidutsläppen är stort. För fem år sedan hade en enda förening installerat solpaneler och idag har närmare tjugo föreningar gjort likadant. Energibesparingarna är stora och eftersom avbetalningstiden på investeringen är relativt kort, 8-10 år, och panelerna har en hållbarhetstid på minst 25 år är det även en ekonomiskt bra affär att satsa på solenergi. Han tog också upp andra sätt att spara energi genom till exempel värmepumpar och fläktstyrda frånluftssystem som återvinner värme.
Läs en intervju med Lars Svensson på HSB som berättar mer om energibesparingar:
Läs även hur HSB brf Strömmen tänker kring energifrågan:
Under kvällen bjöds på mingeltallrik och samtidigt möjlighet att prata med andra deltagare, föredragshållare och även medarbetare på HSB. För den som missade årets konferens återkommer en ny i oktober 2018 så håll utkik i kalendariet på HSBs hemsida och i HSB Portalen.
Morgan Palloff, ordförande i HSB brf Matchen i Norrköping
– Jag tycker det är bra med en sådan här konferens för det är ett sätt att dela med sig mellan föreningarna. Vi behöver inte uppfinna hjulet varje gång. Mest intresserad är jag av energifrågorna. Vår förening jobbar hårt med energibesparingar. Vi har påbörjat arbetet med att skaffa solceller och så har vi ett projekt där vi undersöker möjligheterna att installera bergvärme. Så tittar vi även på vad man kan göra åt vattenförbrukningen.
Maud Ohlén, ordförande i HSB brf Skepparegården i Norrköping
– Jag förväntar mig att få nyttig information framför allt om energifrågor. Vår förening är på gång att installera solceller. Vi skulle ha börjat i höstas men var tvungna att fixa taket först så nu väntar vi till våren istället. Vi har inte fått besked om något installationsbidrag ännu men bygger oavsett. Får vi bidraget blir det bara bonus.
Göran Fuchs, ordförande i HSB brf Styrmansgården i Norrköping
– Vi som HSB-förening ingår i en helhet, därför vill jag höra vad HSBs ordförande och vd säger. I övrigt tycker jag inte riktigt om upplägget med bara föredrag. Det blir envägskommunikation. Jag hade önskat att konferensen hade mer organiserad dialog eller workshops. När man inte känner någon kan det vara svårt att på egen hand bryta in och spontant börja ett samtal.
Agneta Jarl, ordförande i HSB brf Äpplet i Norrköping
– Jag har nyligen tillträtt som ordförande och vill få mer information både om HSB och om vad vi kan göra i föreningen. Energifrågor är alltid intressant att höra mer om. För två år sedan installerade vi solceller och det har verkligen varit kanon. Föreningen har gjort en rejäl besparing. Vi har också bytt till LED-lampor i trappuppgångar och garage. Nu tittar vi på vad vi kan göra åt hissarna. Sen får vi se vad nästa steg blir.