2010 var året då HSBs Klimattåg rullade genom Sverige för att informera om hur vårt boende påverkar miljön. Bostadssektorn står för mer än 30 procent av den totala energiåtgången och för sju år sedan var medvetenheten om detta betydligt lägre än den är idag.
På den tiden hade HSB Östra en person som arbetade deltid med allt som rörde energifrågor. Idag finns det en växande avdelning med tre heltidsanställda som i huvudsak arbetar med att sänka energiåtgången i HSBs bostadsrättsföreningar och hyresfastigheter. Och visst finns det en hel del att spara.
– Varje år har HSB Östra som mål att se över två av sina hyresfastigheter och energioptimera dem. Det kan innebära fönsterbyte, isolering, ny ventilation och nytt värmesystem allt utifrån vad som behövs förbättras i varje fastighet. I så stor utsträckning det går kommer husen också att få solpaneler. Det beror bland annat på vilka väderstreck hustaken har och hur mycket dagsljus som når dit, berättar Lars Svensson.
Energiavdelningen hjälper också bostadsrättsföreningar som vill satsa på solenergi och andra energibesparingar. HSB brf Majelden i Finspång var först ut i HSB Östra med att installera solfångare på taken. Det var sex år sedan.
– Nu har närmare tjugo föreningar gjort likadant, konstaterar Lars Svensson.
Senast i raden är HSB brf Strömmen som blev färdig med installationen i maj i år.
– Att investera i solpaneler har blivit mindre kostsamt de senaste åren. Dels har panelerna blivit billigare att köpa in, dels får den som väljer att satsa på solenergi ett statsbidrag på 30 procent av den totala investeringskostnaden. Sedan börjar ju besparingen i samma stund som anläggningen startas. Varje kilowattimme solenergi motsvarar omkring en krona i kassan, säger Lars Svensson.
Som exempel berättar han om de solpaneler som placerades på huvudkontorets södra fasad och var en av de första installationerna på ett flerfamiljshus i Norrköping.
– Nu fyra år senare har solens strålar tillverkat el för ungefär 120 000 kronor. Den energin täcker ungefär 90 procent av vad som behövs för tvättstugan och belysning i allmänna utrymmen. Om sju år är investeringen avbetald och därefter är allt som solen ger ren vinst, sammanfattar Lars Svensson.
En vanlig missuppfattning är att solpaneler bara ger energi när det är soligt. Så är det inte, utan de reagerar på allt dagsljus men genererar mest i solsken. Lars Svensson tror starkt på solenergi och konstaterar att i kombination med värmepumpar och FTX ventilationssystem, ett fläktstyrt frånluftsystem som återvinner värme, kan så mycket som 80 procent sparas. Det innebär att endast 20 procent ny energi behöver tillföras och då är det lätt att se vilka stora besparingar som finns att göra. Både ekonomiskt och för miljön.
– Förutom de övergripande åtgärderna kan var och en som bor i husen bidra med mellan 10 och 20 procents sänkning av energikostnaderna genom att se över sina vanor och beteenden. Det kan handla om allt från att ta en snabb dusch istället för ett bad till att byta ut glödlamporna i all belysning till LED-lampor, säger Lars Svensson.