Färgkoder, klicka på bilden för förstoring
Färgerna är en av de starkaste parametrarna som definierar ett varumärke.
Konsekvent använda ger dom en tydlig signal att det är HSB som är avsändare. Vi har nu ett bredare färgsystem än tidigare, som skapar mer flexibilitet.
HSBs nya färgpalett består av huvudfärger, sekundärfärger och komplementfärger. Huvudfärgerna härstammar från skölden. Tre komplementfärger finns att tillgå för att accentuera delar i layouten.
Exempelvis i form av signalfärg el dyl. Vid produktion av trycksaker är det
viktigt att säkerställa att man har fogra 39 som arbetsfärgrymd. Genom
att säkerställa detta kan man arbeta med rgb- & hex-värdena till höger och alltid ha samma processfärger i tryckt media. Tryckfilen exporteras då i cmyk-arbetsfärgrymd.
Webbsäkra färger
Det var 216 färger som, oberoende av operativsystem, såg likadant ut på alla datorer. Om man begränsade sig till dom när man skapade bilder eller skrev HTML-, XHTML- eller CSS-kod, så fick man ett pålitligt resultat. Idag har (de flesta) datorer stöd för fler färger, oftast 16,7 miljoner eller mer. Så
egentligen är det inte längre aktuellt att tala om ”webbsäkra” färger.
Färger definieras med olika koder för olika reproduktions- och framställningsmetoder.
- Till fyrfärgstryck används CMYK.
- Till digitala media som webb och video används RGB.
- Till dekorfärgstryck används PMS.
- Till lack, målarfärg m.m. används NCS (utgå från PMS-logotypen).
Om färgtryck inte finns att tillgå finns en undantagsvariant i gråskala framtagen.
Om du är osäker på vilken färgvariant av logotypen du ska välja, fråga leverantören/ tryckeriet!
CMYK
Står för CYAN, MAGENTA, YELLOW (gult) och KEYCOLOR (svart). Detta färgsystem används vid fyrfärgstryck. CMYK-färger beskrivs med en procentangivelse för varje färg.
Exempel: CMYK C=0, M=50, Y=100, K=0 (orange).
Tänk på att i kommunikationen med tryckerier kan färgblandningen anges enligt Europaskalan, där ordningen är gul (Y), magenta (M), cyan (C) och svart (K).
RGB
Står för RÖD, GRÖN och BLÅ. RGB är det färgsystem som används vid inläsning av färgbilder då det har en större färgrymd än CMYK. RGB används även för att ange de färger en datorskärm återger. RGB-färger beskrivs med ett värde från 0-255 för varje färg. Exempel: RGB R=225, G=145, B=45 (orange).
NCS
Ett svenskt kulörsystem som bygger på en indelning i ljushet, kulör och mättnad. Används mest inom textil- och måleribranscherna.
PANTONE® (PMS)
Står för Pantone Matching System. PMS-systemet används för att göra dekorfärgstryck. Kulörerna är indelade i ett siffersystem som inte ger någon vägledning om vilken kulör det rör sig om. Det är vanligt att kombinera en dekorfärg med fyrfärgstryck för att säkerställa att exempelvis färgen i en logotyp framställs exakt. Exempel på en färgangivelse kan vara: PMS 1375 (orange).
C eller U som följer färgkoden står för Coated (bestruket papper) respektive Uncoated (obestruket papper).