Som bostadshavare har du ganska stor frihet att göra om din bostad så som du önskar – men det finns vissa regler du behöver förhålla dig till. Även om du äger rätten att bo i din bostad så äger du inte själva bostaden – det gör din bostadsrättsförening.
Tina Enheim som är ansvarig för medlemsverksamheten i HSB Södra Norrland har lång erfarenhet av att stötta bostadsrättshavare och föreningsstyrelser och är van vid att svara på frågor som gäller renoveringar och ombyggnader.
– Beroende på vad du ska göra i din bostad kan du behöva tillstånd från styrelsen, och i vissa fall behöver du ansöka om bygglov hos kommunen, exempelvis om du ska glasa in din balkong eller göra en uteplats, säger hon.
Ett bra riktmärke är att alla förändringar som rör ytskikt – så som att måla om, ta bort innerdörrar eller byta köksskåp – går bra att göra utan styrelsens tillstånd.
Innan ett arbete påbörjas är det viktigt att ta reda på exakt hur underhålls- och reparationsansvaret är fördelat i just din bostadsrättsförening, vilket framgår av föreningens stadgar. Om du vill göra renoveringar som påverkar ledningar för exempelvis avlopp, värme eller vatten eller bärande väggar behöver du ett godkännande av styrelsen.
" Ta fram en idé om vad du vill göra och presentera den för styrelsen."
– När du har bestämt dig för att göra en renovering eller ombyggnation är min rekommendation att alltid börja med att titta i föreningens stadgar för att se vem som ansvarar för den del du vill göra en åtgärd på. Ta därefter fram en idé om vad du vill göra och presentera den för styrelsen, säger Tina Enheim.
I bostadsrättslagen finns en paragraf som reglerar vilka åtgärder i en bostadsrättslägenhet som kräver tillstånd av styrelsen. Vid årsskiftet görs vissa förändringar i lagen och HSBs normalstadgar för bostadsrättsföreningar kommer att uppdateras i enlighet med lagändringarna.
– I stora drag kan man säga att lagändringarna tydliggör vad som gäller, både för bostadsrättshavaren och för styrelsen, berättar Eva Berg, förenings- och fastighetsjurist på HSB Riksförbund.
Om styrelsen nekat en bostadsrättshavare att göra en åtgärd i sin bostad, är det från årsskiftet möjligt för bostadsrättshavaren att begära en prövning hos hyresnämnden.
– Får du ett nej hos hyresnämnden kan du även överklaga ärendet till hovrätten. Detta är helt nytt och innebär en trygghet för dig som bostadsrättshavare, säger Eva Berg.
Lagändringarna innebär även att bostadsrättshavare som utför en åtgärd i sin bostad utan behövligt tillstånd kan förlora nyttjanderätten och bli uppsagd från sin bostadsrätt.
– Att bli uppsagd från sin bostadsrätt är dock den yttersta konsekvensen, tillägger Eva Berg.
– Om du har gjort en olovlig åtgärd som kan äventyra någon annans säkerhet eller att det finns risk för omfattande skador på annans egendom, kan föreningen ha rätt att avhjälpa bristen på din bekostnad. Men först uppmanas du givetvis att göra åtgärden själv, säger Eva Berg.
Vid årsskiftet införs flera ändringar i bostadsrättslagen vilket i sin tur innebär att HSB gör vissa justeringar i sina normalstadgar. En av ändringarna är att en bostadsrättshavare som blir nekad av sin styrelse att göra en viss åtgärd kommer att kunna begära en prövning hos hyresnämnden.
Det införs även en ny så kallad förverkandegrund för situationen då en bostadsrättshavare utför en otillåten åtgärd i sin bostad, vilket innebär att den som gör en sådan åtgärd i värsta fall kan bli uppsagd från sin bostadsrätt.
Lagändringarna tydliggör även vilka åtgärder som kräver ett godkännande från styrelsen. Här införs bland annat en komplettering om att installation och ändring i anordning för ventilation, eldstad eller rökkanal kräver ett godkännande från styrelsen. Särskilda bestämmelser gäller även för bostäder som anses ha ett historiskt, kulturhistoriskt eller kulturellt värde.
Som HSB-medlem får du tillgång till generell juridisk rådgivning och en rad andra förmåner. Välkommen som medlem i HSB!