Uteplatserna som ligger i anslutning till vardera bostadsrättslägenhet är inte upplåtna med bostadsrätten, utan varje bostadsrättsinnehavare har en form av nyttjanderätt till "sin" uteplats. I nyttjanderätten ligger att man har rätt att använda uteplatsen samt sköta om den dagliga skötseln av uteplatsen, t.ex i form av gräsklippning, rensning av ogräs eller vid behov skottning av snö.
Buskar och träd ska vid behov beskäras så att de inte förvildas, blir för höga, ligger mot husfasader, hindrar framkomligheten i området eller stör grannarna.
Vintertid ska du skotta och sanda trädgårdsgången fram till brevlådan. Gångvägarna i området ansvarar föreningen för. Blöt snö blir tyngre än man kan ana.
Staket och häckar
Ett staket mellan lägenheterna får vara högst 120 cm från marknivån.
Vindskydd/plank mellan lägenheterna får sträcka sig max 255cm ut från husväggen och vara högst 180cm från marknivån.
Marken utanför lägenheten ingår som nämnt ovan inte i bostadsrätten, utan är föreningens mark och får bara disponeras av de boende.
Inga byggen såsom staket, trädäck, skärmtak etc. får göras utan tillstånd från styrelsen.
Tillstånd från dina närmaste grannar kan också behövas, se till att få den skriftligen.
Bygglov kan i vissa fall även vara nödvändigt. Stäm ALLTID av med styrelsen INNAN du bygger något!
Om du sätter upp något på marken utan styrelsens godkännande kan du uppmanas att ta bort det och i vissa fall bli ersättningskyldig till föreningen för eventuella skador och demontering.
En inglasning av uterum kräver också att brandskyddet förstärks mellan lägenheterna, samt bygglov. Generellt gäller att tak över uteplats och inglasat uterum får nå ut max. 255 cm från fasaden samt vara max. 590 cm brett. Observera att takets yta i båda fallen får vara högst 15kvm.
Om du som bostadsrättsinnehavare vill bygga ett tak över din uteplats eller bygga ett inglasat uterum måste du
1. Stäm av med dina grannar innan du påbörjar arbetet.
Berätta för dina grannar vad du tänker göra så blir det mycket enklare. Se till att få godkännande och beslut med grannar skriftligen med datum och underskrifter.
2. Ansöka om tillstånd av styrelsen (Se kontaktuppgifter under rubriken Kontakta oss). Till ansökan bifogas ritning på tillbyggnaden där läget av tillbyggnaden framgår.
När du fått din ansökan beviljad av styrelsen ska du:
3. Sända en ansökan om bygglov till Eslövs kommun (Blanketten "Anmälan kan du ladda ner från Eslövs kommuns hemsida.
Bifoga:
a. samma ritning som ovan
b. tillstånd av styrelsen
c. markering på en planritning vilken lägenhet det gäller.