Skötselregler utomhus

Här sammanfattas de skötselregler som gäller i din egen trädgård, så att växtlighet och privata konstruktioner följer föreningens riktlinjer och inte skadar fastigheten.

Vad äger föreningen och vad äger jag?

Föreningens fastigheter byggdes år 1989. Trädgården runt ditt boende används med nyttjanderätt. Det innebär att du har rätt att använda den, men du "äger" inte din tomt. Tomten du får använda avgränsas istället med häckar eller plank. Vid färdigställandet år 1989 hade alla lägenheter samma standard utomhus. Exempel:

  • Alla uteplatser och vissa standard-gångar var belagda med stenplattor
  • Uppfarten var asfalterad
  • Ett kallförråd var ihopbyggt med en carport. Carporten var öppen på en sida och hade en hög vägg på andra sidan
  • Enhetliga häckar var planterade

Efterhand har vissa boende valt att bygga uterum, klä in sin carport till ett garage, bygga altaner, plank eller andra personliga tillbyggen. Exakt vad som är personlig egendom bör du ha fått upplysning om när du flyttade in. Eller fråga styrelsen om du behöver veta mer. 

Vill du bygga något?

Kommunens regler för bygglov gäller för all tillbyggnad. Om du dessutom behöver göra ingrepp i föreningens byggnader (infästning tex) så behöver du också be om lov av föreningens styrelse, innan du bygger något själv. 

Skötselregler utomhus

Vattenutkastaren 

Kranen där du kan koppla in en trädgårdsslang består dels av föreningens metallkran och egna slangkopplingar. Det är mycket viktigt att skruva ned slangkopplingen varje höst (tex oktober) innan det blir minusgrader. Annars kan metalldelarna av vattenutkastaren frysa sönder. Den är dyr att byta ut. På våren (tex april) skruvar du på slangkopplingen igen. 

Renstrattar under stuprören

I slutet av alla stuprör sitter en vit renstratt som ska fånga upp löv och skräp från taken. Det är viktigt att du kontrollerar att stupröret ansluter INNANFÖR renstrattens kanter, så att vattnet inte rinner bredvid. Renstrattens galler bör vara riktad ut från fasaden, så att det inte stänker i onödan på fasaden. Ta för vana att tömma tratten på skräp flera gånger varje år, tex efter ett kraftigt regn. Om tratten blir igensatt så rinner inte vattnet ned i rören. Om någon renstratt har gått sönder, kan du hämta en ny hos föreningen, via styrelsen. 

Växtlighet

Föreningen har planterat häckar som avgränsar mellan tomterna. Som boende ska du sköta häckarna genom att klippa dem regelbundet. En viktig grundregel är att de växter och träd som du själv planterar på tomten inte får skada byggnaden. Växter som växer nära byggnader måste ha ett visst avstånd och ansas så att de inte växer in under fasad, under grunden eller skapar algtillväxt. 

Detaljerade skötselregler för växtlighet kommer att läggas upp här efterhand.

 

  • Klippa häckar
    Klippa häckar
  • Vattenutkastare
    Vattenutkastare
  • Renstratt
    Renstratt