Information från Styrelse & Förvaltning

17 februari 2021 Inbrott

Vårt område har på senaste tiden drabbats av ett antal inbrott av olika slag, vilket alltid är lika beklagansvärt och tråkigt för den som drabbas. Vi har haft 4 garageinbrott (tre på östra och ett på västra parkeringen), ett inbrott i lägenhetsförråd för 50-gården och för någon vecka sedan ett bostadsinbrott. Vi kan bara beklaga detta, men samtidigt så är det sannolikt inte så att vårt område är hårdare drabbat än andra områden. 

De garageportar som utsattes för inbrott skadades något, men är alla reparerade och ingen port förstördes så att den behövde bytas. En del kommentarer har nått oss angående garageportarna och låsen. Vi bytte ju samtliga lås för ca ett år sedan och satte då in betydligt bättre lås än de vi hade tidigare. De nya låsen har två marknära låshakar, vilket gör det mycket svårare att rycka upp dörren. Vi som har garage måste emellertid alltid komma ihåg att det är viktigt känna på porten när den stängts och säkerställa att båda hakarna är i. 

Det händer att man kör på haken med framhjulet, blir den då snedställd håller den inte på samma sätt. Om detta inträffar är det viktigt att felanmäla detta så att det kan repareras. Garageportarna ska ALLTID vara låsta oavsett om din bil är på plats eller inte. 

Förvara inte saker av värde i garaget (utöver bil eller annat fordon)…tex däck …det är begärligt. Det är sällan eller aldrig bilen man vill åt, utan mer så annat som kan säljas eller avyttras på annat sätt. På samma sätt är det också ALLTID viktigt att komma ihåg att låsa cykelrummen när du tagit ut eller satt in din cykel. Cyklar ska självklart vara låsta när de står i cykelrummen.

Den uppbrutna förrådsdörren är åtgärdad, men kommer att bytas ut och även boendes gallerdörrar i förrådet är åtgärdade. Drabbade boende har fått besked i brevlådan om detta och att de nu kan sätta nya hänglås.

När det gäller föreningens egendom så har vi en god försäkring och det är naturligtvis viktigt att var och en har sina ägodelar och sitt hem försäkrat på ett bra sätt.

Vad kan vi göra för att förebygga inbrott?

Vi har tidigare diskuterat kameraövervakning av parkeringsplatserna och kommer att ta upp det igen vid kommande styrelsemöte. Det finns en del lagar och juridik kring detta bla måste alla boende godkänna kameraövervakning av parkeringsplatserna. Övervakningen ska självklart göras genom avtal med extern operatör, så att filmerna inte är tillgängliga för någon i föreningen, men vid inbrott kan de delges polisen. Så fundera redan nu på hur du ställer dig till detta. Vi kommer att gå ut med förfrågan efter att ha haft kontakt med jurist och länsstyrelse så att vi kan ge en bredare information.

I den egna bostaden finns det en del möjligheter till förebyggande insatser tex brytskydd på dörren och/eller larm. För något år sedan gjorde vi en drive med detta och många anslöt sig och fick, till självkostnadspris, brytskydd monterat på ytterdörren. Vi har tex sådana på såväl expeditionsdörren som dörren till lokalen. 

Man kan installera larm i bostaden. Vi har en del boende som installerat larm och det är fritt upp till var och en att göra så. 

Drabbas du av inbrott gäller följande:

Pågående bostadsinbrott – ring 112

Redan inträffade bostadsinbrott – ring 112

Övriga inbrott ring 114 14 (är flera boende drabbade ska var och en anmäla inbrottet)

Du kan läsa mer här:  https://polisen.se/utsatt-for-brott/olika-typer-av-brott/inbrott/

Med vår nya förvaltning har vi också lite nya rutiner:

Vardagar: 

*Polisanmäl inbrottet, se ovan
*Ring eller skicka ett mail till förvaltare Bo Lindström och meddela inbrottet tel: 0730-788519 eller bo.lindstrom@hsb.se   
*Bo L gör en polisanmälan för föreningens räkning
*Bo L meddelar direkt fastighetsskötare Paul Smith som kommer ut för att säkra tex dörr eller fönster.

Helger: 

*Polisanmäl inbrottet, se ovan
*Ring Journumret 046-210 85 00 och anmäl inbrottet. Föreningen är kopplad till grupplarm som hör av sig till styrelsen för beslut om åtgärd för tex säkring av dörr eller fönster
*Grupplarm meddelar även förvaltningen så att Bo L på måndagen har besked om inträffat inbrott. 
*Bo L kommunicerar med fastighetsskötare Paul Smith som kommer ut och tittar på det hela för att se vilka åtgärder som krävs för återställande.

Hälsningar: Styrelsen, Bo Lindström och Paul Smith.