Jordabalkens odlare träffades

23 september 2024 Tolv odlare pratade om sina odlingar på Jordabalken tisdag den 17 september. De delade generöst med sig av sina erfarenheter om lyckade resultat, men också om misstag som alla odlare kan råka ut för.

Ett gemensamt problem var glupska sniglar.

– Jag tröttnade på att sniglar nafsade på mina plantor precis när de kom upp och blev fina, så nu skyddar jag dem med stora plastflaskor. Jag skär bort flaskornas botten först, de fungerar utmärkt som miniväxthus för gurka och squash, förklarade Astrid Malik.

På Jordabalkens två odlingar frodas bland annat majs, potatis, squash, morötter, meloner, vindruvor, svarta björnbär och hösthallon och jordgubbar, men också blommor såsom solrosor, dahlior och hortensior. I år har alla tomatplantor gett en extra stor skörd.

– Det har blivit roligare och roligare att odla, jag lär mig hela tiden, sa Katja Sandmark och berättade att hon har lärt sig att majs ska stå tätt så att de ska svaja lite grann mot varandra, för då fungerar det bättre.

Anna Lindén berättade hur hon reagerade när hon när hon började odla för tre säsonger sedan:

– Hur ska jag få plats med allt som jag planerar att odla, men på sommaren känns odlingslotten jättestor när jag ska vattna plantorna.

Deltagarna föreslog att ett päronträd ska tas bort, dels skuggar det en odlingslott, dels är det inte tillåtet med träd på odlingarna. Päronträdet har planterats av en odlare som flyttat för länge sedan. De framfördes också önskemål om några ytterligare redskap, man önskade även en hylla inne i redskapsboden och inför nästa vår behöver gångarna fyllas på med singel.

– Det har varit en ganska bra säsong trots att vi kom i gång lite sent, vi har potatis, morötter och lök, sade Kristin Hyltegren som odlar sedan förra sommaren.

Det kostar möda och pengar att odla men belöningen är värt det. Kristin Hyltegren sammanfattade det fint: Det är gott att äta det som är helt färskt.

Det pratades engagerat om olika sätt att odla. Ett hett tips kom från Haris Alisic, som diskuterades länge. Han lägger ofärgad kartong på marken, helst i tre lager, för att kväva ogräs som kvickrot och kirskål. Kartongen täcks sedan med omkring 10-15 centimeter plantjord och gödsel. Mellan plantorna kan man strö ut täckbark. Även gräsklipp fungerar. Det ger bra resultat för bland annat tomater, squash och gurka.

Ett annat tips kom från Tuula-Ritta Malmkvist som odlar vid sitt torp på Linderödsåsen:

– Jag brukar så timjan, dill och morötter vid påsktiden och täcka det med en fiberduk så att de gror på några veckor. Samma sak gör jag med sallad, spenat och rädisor.

Då passade Katja Sandmark på att tipsa om en gardin som kan ersätta den dyrare fiberduken. Gardinen säljs på Ikea för 49 kronor. Den är som ett finmaskigt nät, gjort av polyester, den släpper igenom vatten, luft och ljus. Hon använder gardinen för tomater med lyckat resultat.

– Odlingen har varit en lång resa under alla dessa år, jorden är ju tung lerjord, jag har förbättrat den och lärt mig efterhand precis som alla här, sa Astrid Malik.

Mötet avslutades med att Astrid delade ut sticklingar från Josef Borbas urgamla rosenpelargon som får blodröda blommor och Katja delade med sig av koriander- och ringblommefrön. Alla var eniga om att det var en trevlig stund och samtal och att de ville ses för sticklingsbyte inför nästa års odlingssäsong. 

Text: Styrelsen

Bilder: Jari Markkanen

  • Jag odlar ätbar melon, sa Alve, Kristin Hyltegrens son, som med sina tio år var den yngsta deltagaren på odlarnas möte på Jordabalkens gemensamhetslokal.
    Jag odlar ätbar melon, sa Alve, Kristin Hyltegrens son, som med sina tio år var den yngsta deltagaren på odlarnas möte på Jordabalkens gemensamhetslokal.
  • Tolv medlemmar deltog i odlarmötet. Tre av dem syns inte på bilden.
    Tolv medlemmar deltog i odlarmötet. Tre av dem syns inte på bilden.
  • Den här säsongen har gett en mycket fin tomatskörd.
    Den här säsongen har gett en mycket fin tomatskörd.
  • Solrosen är en populär blomma på Jordabalken.
    Solrosen är en populär blomma på Jordabalken.