Installationen av de nya mätarna för gemensamt elavtal var den stora frågan på kvartalsmötet med 24 deltagare den 27 februari 2025. Medlemmarnas enskilda abonnemang för el har nu övergått i ett gemensamt avtal för bostadsrättsföreningen Jordabalken.
Installationen krävde en vecka och avslutades fredagen den 28 februari. Endast några mindre tillbud inträffade under arbetets gång, exempelvis dröjde det innan värmen och varmvattnet åter kom i gång för vissa hushåll. Det berodde på att en undercentral hade lagt av. Några klagade över att det dröjde innan ventilationssystemet fungerade igen. Hos de flesta förlöpte installationen utan problem. På 62:an startade arbetet exakt kl 8 och avslutades två timmar senare och internet, värme och varmvatten startade direkt efteråt.
Projektets målsättning är att minska kostnaderna för medlemmarna. Besparingar beräknas bli omkring 3 000 kr årligen för varje hushåll när det enskilda fasta abonnemanget ersätts med ett gemensamt. En annan fördel vi har i föreningen är att vi är med i HSBs upphandling av el vilket ger lägre elpris.
Elförbrukningens avräkning för varje månad kommer att synas på avgiftsavin först i juni eller juli på grund av en eftersläpning, eftersom avläsning sker med 3-4 månaders fördröjning och HSB hanterar hyresavier kvartalsvis. Förbrukningen fördelas över tre månader.
Det är även dags att omförhandla avtalet med Techem rörande IMD värme och vatten, kanske behövs nya uppdaterade mätare för vatten och värme.
Andra frågor som togs upp på kvartalsmötet var följande:
-Status- och elsäkerhetskontrollen, som utfördes av HSB:s Peter Kristoffersson i september 2024, konstaterade att många inte hade jordade kontakter i hall med klinkergolv. det visade sig vara kostsamt för enskild medlem. I ett försök att få ner priset har styrelsen, på önskemål av medlemmar, anlitat en elfirma som ska åtgärda flera lägenheter vid samma tillfälle. Det är ett billigare alternativ än att var och en anlitar en elektriker. Elfirman kontaktar berörda boenden inför arbetet.
Styrelsen ska undersöka hur många som vill installera jordfelsbrytare, detta efter en förfrågan på mötet om man kunde få med detta i ovanstående avtal med elfirman. När arbetet är slutfört får respektive lägenhetsinnehavare en egen faktura.
-Föreningen har kontaktat Telenor om att det finns ett ökat behov av högre bredbandshastighet. Vi diskuterar att för Jordabalken få 500 mgbits i stället för som nu 100 mgbits.
-Renhållningsverket kommer att placera ett separat kärl för textilavfall i soprummen, eftersom det inte längre är tillåtet att hantera det som restavfall.
-Styrelsen berättar att det är godkänt för medlemmar, att efter ansökan till styrelsen, installera säkerhetsdörrar, förutsatt att de har samma färg och stil som övriga dörrar i trappuppgången. Brevlådan monteras då vid dörrens ena sida. Samma sak, dvs ansökan till styrelsen, gäller digitala dörrlås och digitala termostater för elementen. Medlemmen äger då själv underhållsansvaret och måste förmedla det vid försäljning eller återställa åtgärderna till originalet, ifall köparen inte åtar sig underhållsansvaret.
-Laddstolpar för elbilar får vänta på grund av bristen på parkeringsplatser. Just nu finns det ingen efterfrågan på dem, men frågan hålls öppen. Men styrelsen ska kolla marknaden för laddboxar eller laddskåp för cykelbatterier som kan installeras utanför eller i cykelförråden.
-Solsceller diskuterades, styrelsen väntar med solceller på taken på grund av den omfattade investeringen det innebär. Priserna kan komma att sjunka i framtiden.
-Markkompaniet har tagit bort marktäckande buskar för att göra det svårare för råttor att bosätta sig i området. På de tomma ytorna har företaget planterat solitärbuskar och mindre träd. På gång är bland annat klippning av häckar, beskärning av några träd och plåtkanter för ytor med sjösten.
-Styrelsen ska ta in en offert för takrengöring på våren med undantag för Jordabalksvägen 35, 36 och 37, eftersom de tvättades för två år sedan. information om detta kommer i utskick.
-Brandsläckare för tvättstugorna är på gång.
-Stången ovanför gungorna, på lekplatsen bakom 20-gården, har fått piggar för att förhindra duvor att sitta där och lorta ner gungorna.
Mötets tips: Alla vet förhoppningsvis att matolja inte ska hällas i avloppet, för det täpper så småningom igen röret. I stället kan man hälla det i en Tetrapak, exempelvis i en tom mjölkförpackning, och lägga den i restavfallet, förutsatt att det handlar om små mängder. I annat fall är det återvinningscentralen som gäller.
Mötets surdeg: Somliga boenden följer inte reglerna för sopor, de ställer in grovsopor i soprummet, placerar föremål i restavfallet och i andra kärl som hör hemma på en återvinningscentral, lägger en påse med batteri ovanpå batteribehållaren, sladdar bland lamporna etc. Det innebär extra jobb för fastighetsskötaren Sohaila som måste bära skräpet till ett garage, där det förvaras tills containerdagen som planeras i maj. Någon föreslog kameraövervakning, men det är dock inte aktuellt med bevakningskamera i soprummen, dels kräver det godkännande av alla medlemmar, dels är reglerna stränga.
Text: Styrelsen
Bild: Jari Markkanen