Funktionsanpassning av bostaden

Policy gällande bostadsanpassning i HSB Brf Knutsgården

Permanent boende i föreningen som har funktionsnedsättning kan enligt lag (2018:222) ansöka om bostadsanpassningsbidrag för att anpassa och komplettera fasta funktioner i lägenheten och i anslutning till denna.
Bidraget lämnas av kommunen. Ansökningsblankett hittar du på https://www.lund.se/omsorg--hjalp/hjalpmedel-och-bostadsanpassning/bostadsanpassning/
Föreningens samtycke till åtgärderna krävs. Ett krav för medgivande är att den sökande inrättar sig efter föreningens anvisningar på följande sida.
Föreningen lämnar inga generella medgivanden till olika typer anpassningsåtgärder. Varje enskilt fall bedöms för sig. Vid bedömningen ska beaktas i vilken utsträckning åtgärden kan förväntas vara till nackdel för andra boende samt eventuella svårigheter vid framtida återställande. Föreningen är inte skyldig att samtycka till åtgärden. Föreningens beslut kan inte överklagas.
Det är den sökande som ansöker om anpassningsbidrag. Kommunen betalar ut bidraget till den sökande när anpassningen är klar och godkänd av kommunen.
Den sökande blir ägare av utrustningen och ansvarig för dess underhåll. Dock är det föreningens ansvar att ta bort installationen. För detta kan föreningen ansöka om återställandebidrag.
Föreningen har också möjlighet att avtala med kommunen om att erhålla bidraget om anpassningen avser installation i allmänt utrymme. I sådant fall går ägande och ansvar för installationen över till föreningen vars rätt till återställandebidrag bortfaller.

Anvisning för sökande i ärende om bostadsanpassning

• Du hanterar själv din ansökan om bostadsanpassningsbidrag och skickar in den till kommunen.
• Du måste ha föreningens samtycke till bostadsanpassningsåtgärden. Föreningen är inte skyldig att lämna samtycke och dess beslut kan inte överklagas. Ett samtycke är villkorat av att du inrättar dig efter nedanstående punkter.
• Du måste vara permanentboende i en av föreningens lägenheter.
• Till ansökan ska du bifoga en offert som utöver pris visar vilken entreprenör som ska utföra åtgärden och vilka arbetsmoment som ska utföras.
• Föreningen godkännande krävs således även för önskad entreprenör. Såvitt avser lås- och säkerhetslösningar förordar föreningen entreprenören All-Round Låsservice AB.
• Föreningen godkänner inte en ansökan som avser öppning av dörrar i bottenplan mot omgivande torg och gator.
• Föreningen kan kräva att den för din räkning beställer och projektleder arbetet i förhållande till entreprenören.
• Du ska till ansökan bifoga ett intyg från sakkunnig som visar ditt behov av bostadsanpassning.
• Att föreningen samtycker till åtgärden är ingen garanti för att du får ansökan beviljad av kommunen. Om kommunen beviljar bidrag som täcker endast en del av åtgärderna bekostar du återstoden om du står fast vid din ansökan.
• Kommunen betalar ut bidraget till dig när anpassningen är klar och godkänd av kommunen.
• Du är ägare av installationen och ansvarar för dess drift och utbyte, om du och föreningen inte kommer överens om något annat. Du kan vända dig till kommunen för eventuellt bidrag till underhållet.
• Om bostadsanpassningen sker i fastighetens allmänna utrymmen som t.ex. trapphus tillåter du att andra medlemmar och besökare av huset nyttjar installationen vid behov.
• Meddela föreningen när du inte längre behöver installationen, t.ex. inför en överlåtelse av bostadsrätten. Du ansvarar inte för att ta bort installationen. Det gör föreningen som ansöker om återställandebidrag.
• Du och föreningen ska komma överens om vad som ska hända med installationen när den är borttagen.