Vi har noterat att boende ibland lämnar sopkärlen öppna eller ställer upp dem på glänt med t.ex. en hushållsrulle. Vi tror att det troligen är för att underlätta när man ska slänga sitt avfall men ibland blir det fel även om tanken är god. Vi tror att det beror på okunskap bland några av våra boende. Det är viktigt att vi slutar med detta då det sannolikt är en av orsakerna till att vi nu fått råttor. Kommer du ner i miljörummet och ser att någon annan lämnat ett kärl öppet, snälla stäng det!
Det ligger i allas vårt intresse att ha en boendemiljö utan råttor.
Råttor trivs där det finns människor. Det är viktigt att vi håller råttor borta från vår inomhusmiljö eftersom råttor sprider smitta via sin urin och avföring både till människor och djur samt gärna gnager sönder elledningar och isolering.
Förebyggande åtgärder
Det minsta hål en råtta kan ta sig igenom är 20 millimeter och en mus kan klara att ta sig igenom ett hål på 6-7 millimeter. Genom en rad olika åtgärder går det att minska risken för att få in gnagare i en byggnad.
Dörrar måste sluta tätt. Tänk därför på att alltid stänga dörren till miljörummet. Lämna det inte öppet för att vädra!
Råttorna drar sig till miljöer där de kan hitta föda och värme. Lämna därför aldrig sopor och matavfall så att de kan locka till sig djur. Se till att alla komposter för avfall är stängda! Tänk på att städa upp efter dig om du t.ex. spiller utanför kärlen.
Lämna aldrig någon form av avfall utanför kärlen. Det som inte platsar i komposterna ska köras till Sysav på Gasterlyckan eller Gunnesbo.
Känner du till det här om råttor?
En råtta tar sig in genom ett 20 mm litet hål vilket är lika stort som diametern på en enkrona.
En råtta kan klättra flera våningar på insidan av ett lodrätt avloppsrör.
Ett råttpar kan i teorin ge upphov till 800 – 1 000 nya individer under ett år.
En råtta lever 1-3 år och kan bli 25 cm lång, svansen oräknad.
Råttor simmar bra.
En råtta kan hoppa en meter utan ansats.
Vill du läsa mer kan du läsa på Anticimex hemsida: https://www.anticimex.com/sv-se/skadedjursproblem/identifiera-skadedjur/rattor/