Värme och inneklimat

Föreningen har avtal med Kraftringen och felanmälan ska göras genom vicevärden. Enligt avtalet ska temperaturen överstiga 21 °C kl. 06–21 och inte understiga 20 °C övriga tider på dygnet.

Se även Kraftringen ↗ (extern länk)

Det finns några saker du själv kan göra för att påverka inomhustemperaturen.

Temperaturen

Ibland sjunker utetemperaturen kraftigt från en dag till en annan, från plusgrader till flera minusgrader. Temperaturen inomhus påverkas av dessa väderväxlingar. Värmesystem behöver ställa om när vädret växlar, vilket innebär att det kan ta några dagar innan inomhustemperaturen har anpassat sig till ett kallare väder.

Elementen

Hur det är möblerarat i rummen påverkar värmen i lägenheten. Tänk på att möblera rätt för att värmen ska fungera så bra som möjligt. Ett element är sällan speciellt snyggt – men att dölja det med elementskydd, långa gardiner eller att ställa möbler framför är ingen bra idé. Elementen ska aldrig täckas för då minskar värmespridningen från elementet och eliminerar strålningsvärmen (radiation). Den varma luften ska kunna cirkulera fritt. Även termostatens funktion kan påverkas så att den stänger av för tidigt. Undvik också att ställa värmealstrande apparater för nära termostaten. Värmen från till exempel en tv kan göra att termostaten slås av.

Kalla element

Det väsentliga är att rumstemperaturen är den rätta. När termostaten känner att det är rätt temperatur i rummet, stänger den av vattenflödet och elementet svalnar till samma temperatur som det är i rummet. När temperaturen i rummet sjunker under rätt temperatur, så öppnar termostaten flödet igen och elementet blir varmt. På så sätt hålls en jämn innetemperatur.

Om du har rätt temperatur i din lägenhet så är kalla element ett tecken på att termostaten på elementet fungerar som den ska.

Luftning av element

Är elementet varmare nedtill och kallare upptill? Då kan det vara luft i elementet som hindrar det varma vattnet från att cirkulera. Gör en felanmälan så kommer HSB-personalen och luftar elementen.

Är elementet kallt nedtill men varmt upptill? Det är helt i sin ordning. Det varma vattnet strömmar in upptill, ger ifrån sig värme och strömmar ut nedtill för att åter värmas upp.

Fönsterventiler

Ventilen ska alltid stå minst några millimeter öppen, även på vintern. Täta inte ventilerna så att luften hindras från att komma in. Om ventilerna stängs helt sätts ventilationssystemet ur spel. Luften som strömmar in är viktig för att du ska få ett bra inomhusklimat. Dessutom hjälper luften till att sprida värmen från elementet ut i rummet.

Tätningslister

Drar det runt dörrar och fönster? Se över tätningslisterna i bostaden.

Vädra snabbt

Ska du vädra – gör det snabbt och effektivt!