El och VVS-installationer är en viktig del av en byggnads funktion. De måste vara projekterade och utförda på rätt sätt för att ge användaren hälsosamma och säkra installationer. Målet med branschregler är att auktoriserade El och VVS-företag skall kunna göra installationer utan risk för skador.
Företag som arbetar med tätskikt och ytskikt i våtrum skall vara certifierade enligt GVK AB Svensk Våtrumskontroll eller BKR Byggkeramikrådet eller Måleribranschens regler för våtrum.
Företag som arbetar med vatteninstallation skall vara certifierade enligt Säker vatteninstallation.
Beställaren får ett intyg som anger att renoveringen i våtrummet är gjort enligt branschens regler, en kopia av intyget skall lämnas till styrelsen. Om golvbrunnen är bytt till godkänd golvbrunn av ett certifierat företag vid renoveringen. Intyget är även en värdehandling vid kontakt med försäkringbolag om en vattenskada skulle uppstå.
Försäkringsbolagen ställer krav på att VVS-installationer, tätskikt, och ytskikt är utförda enligt de branschregler som gällde vid installationstillfället, För att försäkringen skall gälla.
Badrum
Tvättmaskin skall installeras av godkänd installatör.
Det är inte tillåtet att bila upp golvet i badrummet för att flytta på avloppsrör, WC, golvbrunn etc.
Det måste finnas en rejäl tröskel till badrummet (översvämningsskydd).
I badrummet är det tillåtet att låta en av styrelsen godkänd rörmokare byta ut radiatorn mot en handdukstork, ansluten till husets uppvärmningssystem.
Vid ombyggnad av toa/badrum skall överluftspalten vid dörren beaktas så att inte den blir förbyggd, detta förhindrar i så fall luftflödet när toadörren är stängd. De äldre fläktarna på toaletterna bör bytas ut mot nya mer öppna fläktar typ Pax Passad Multi utan kallrasskydd eller motsvarande.
Radiatorer i lägenheten
Alla radiatorer i lägenheten måste finnas kvar och får inte tas bort. I badrummet är det dock tillåtet att låta en av styrelsen godkänd rörmokare byta ut radiatorn mot en handdusktork försedd med en termostatventil.
Diskbänksavlopp/diskmaskin
Var noggrann när du installerar diskmaskin så att det blir korrekt utfört. Diskmaskinen skall kopplas in på kallvattenledningen. Tänk på att vattenläckage som du orsakar och som skadar grannens lägenhet kan resultera i att du får betala föreningens självrisk på fastighetsförsäkringen.
Droppskydd under diskmaskin
Brf Tackans policy är att vi ställer krav på att det finns ett droppskydd under en diskmaskin. Då ser du direkt om din diskmaskin läcker och du minimerar risken för vattenskador. Vi rekommenderar våra medlemmar att även sätta droppskydd under kyl & frys.
Krav på badrums- och köksblandare.
Byte av blandare i kök och badrum samt installation/byte av avstängningsventiler i tappvattensystem (t ex ballofix) får varje bostadsrättshavare stå för själv.
Vid val av blandare är det ett krav att denna skall vara försedd med backventil och vara mjukstängande för att förhindra störningar i varm- och kall vattensystemet. Icke mjukstängande skapar tryckslag i rörsystemet d.v.s. ljudproblem.
Ventilation och värmesystem
Föreningen är som fastighetsägare ansvarig för ventilation och värmesystem. Detta innebär att bostadsrättshavare inte utan tillstånd får utföra några som helst förändringar av ventilations- eller värmesystemet.
Elarbeten
Skall utföras av certifierad elektriker.
Vid tveksamhet, kontakta styrelsen innan arbetet påbörjas.
Tips på var du kan finna certifierade aktörer;
Elsäkerhetsverket; www.elsakerthetsverket.se/kollaelforetaget
Byggföretagen; www.schysstabyggare.se
Auktoriserade VVS-företag; www.sakervatten.se
Installatörsföretagen el och vvs; www.in.se/hitta-installator