Alla bostadsrättsföreningar i Sverige (utom en eller två) räknas som små företag enligt årsredovisningslagens definitioner och kan därför välja mellan att upprätta årsredovisning enligt K2 eller K3.
K3 är huvudregelverket och det som mest liknar de redovisningsregler som fanns innan 2014. I K3 används komponentavskrivning, byggnaden delas i redovisningen upp i komponenter som fasad, tak och fönster som skrivs av under bedömd kvarvarande nyttjandeperiod. När en komponent byts ut läggs en avskrivningsplan upp för åtgärdens utgift vilken avskrivs under nyttjandeperioden. Genom detta sätt att hantera avskrivningar blir resultatet jämnare över åren med K3.
K2 är ett förenklingsregelverk avsett för mindre företag med enklare förhållanden. I K2 ses byggnaden som en enhet som skrivs av jämnt – om det är tänkt att byggnaden ska stå i hundra år avskrivs en hundradel varje år. Om taket behöver bytas belastar hela utgiften för åtgärden det årets redovisade resultat. K2 leder till att resultatet skiljer sig mer från år till år om föreningen ska genomföra större underhållsåtgärder.
Föreningar som inte ska genomföra större underhållsåtgärder de närmaste åren, t ex nybyggda föreningar, eller föreningar som har avsatt tillräckliga medel till fond för yttre underhåll kan i princip lika gärna redovisa enligt K2 som enligt K3, övriga bör enligt vårt sätt att se det redovisa enligt K3.
Oavsett val av regelverk är det viktigt med bra och tydlig information i årsredovisningen. Regelverken styr vilken information som måste vara med i årsredovisningarna och hur den ska presenteras men utöver det som krävs i redovisningsregelverken finns det mycket som bör vara med. Det speciella med bostadsrättsföreningars årsredovisningar är att det finns många som har intresse av innehållet. Vad som tas upp i årsredovisningen och hur det presenteras kan ha stor betydelse för t ex medlemmar, banker och potentiella nya medlemmar. För er som styrelse innebär det inte mer arbete att upprätta årsredovisningen enligt det ena eller andra regelverket.
Vill ni veta mer om regelverken för K2 och K3 eller få rådgivning i vilket som passar er förening bäst är ni välkomna att kontakta oss på HSB Skåne!
Och du, välkommen till oss även om du inte är medlem i HSB!